Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Killarna som gillar bordshockey

Annons

I garaget samlas grabbarna i Nugents lärjungar varje vecka och spelar tillsammans. Flera gånger per år åker de land och rike runt för att tävla. Föreningen Nugents lärjungar startades av Kenth Ericsson 1996, och föreningen är ansluten till Svenska Bordshockeyförbundet.

Det är en rolig hobby, att träffas och spela i garaget. Men ibland blir det riktigt allvar även under träningarna. En av oss, Marcus Andersson, var och tävlade i VM till exempel. Det är vi stolta över, berättar Kenth.

Att de spelar med ett stort allvar, är det inget tvivel om. Under tävlingar genom åren har till och med fusk förekommit.

- Vissa fifflar med gubbarna, andra preparerar isen med silikon eller har ett speciellt medel på fingertopparna för att få bättre fäste, inget av det är tillåtet. Därför får man bara använda de gubbar som finns till spelet under tävlingar. Det är bra för då är det lika villkor för alla, säger Marcus Andersson, en av klubbens medlemmar.

Bordshockeyn är en ganska stor sport i Sverige och Norden. Varje år arrangeras SM-tävlingar och för ett tag sedan var Nugents med och tävlade i Nordiska Mästerskapen.

- Sist på SM-tävlingarna var det nästan 200 tävlande med i Globen, det är roligt att det är så pass många som är intresserade, säger Lars Hjort, medlem i Nugents.

Under tävlingarna kan spelarna välja mellan fyra olika klasser. Öppna klassen, juniorer-, dam- och veteranklassen. Varje match är fem minuter lång och spelarna har många regler att följa.

- Riksorganisationen har en regelbok som visar till exempel hur du får göra mål och inte. Det är väldigt seriöst planerat allting och då blir det mer sport, berättar Marcus Andersson.

Intresset för bordshockey sträcker sig längre än till tävlingar och träningar för många. Det finns de som specialicerat sig på att måla hela hockeylag med gubbar, så att man på mindre seriösa tävlingar inom klubbarna kan spela med sitt favoritlag.

- De som är duktiga på att måla gubbar till spelen kan få 70 kronor per gubbe. Men under tävlingar är det ju inte tillåtet att använda egna gubbar. Men jag döper mina spelare och pratar med dem under matchen, för att distrahera motspelaren, avslöjar Kenth Ericsson.

I Borlänge och Falun finns också bordshockeyklubbar och varje år i mellandagarna anordnas det DM-tävlingar. Då träffas föreningarna någonstans i länet och spelar. Stiga, som är det enda godkända märket vid tävlingar, sponsrar föreningarna med hockeyspel. Ett tag hade Kenth Ericsson runt 40 hockeyspel i källaren.

- Men de går åt. Man byter spel minst två gånger per år och spelare, om ingenting går sönder, då blir det oftare, säger Kenth Ericsson.

"Riktiga" hockeyspelare brukar äta mycket kolhydrater före match. Men Nugents medlemmar har egna dieter.

- Pizza är bäst tycker jag, då blir man riktigt på hugget under matchen, säger Marcus Andersson.

Hur får bordshockeyföreningarna då medlemmar? I varje nytt Stigaspel ligger en lapp med information om föreningarna, ett tips för den som är intresserad.

ANNA LITH

Mer läsning

Annons