Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Killar med gravida tjejer mår dåligt

/
  • Tjejproblem. Många tjejer ser det som deras problem. Men att bli gravid är inget tjejproblem, det är ett parproblem, säger Greth Tengström, kurator på Ungdomsmottagningen i Borlänge.

Annons

Knappt var fjärde ungdomsmottagning i Sverige ger enskilt stöd till unga killar vars tjejer blir gravida.

Det visar en doktorsavhandling som barnhälsoöverläkaren Lars Holmberg gjort.

- Jag träffade några killar som varit med om oplanerade graviditeter. De mådde dåligt och kände att de var helt utanför beslutsprocessen, berättar Lars Holmberg.

Det var då han började intressera sig för killarna till de unga tjejer som blev oplanerat gravida.

I mitten av 1990-talet började han sin forskning. Förra veckan disputerade han med sin doktorsavhandling.

- Tjejer som blir gravida tas väl omhand på ungdomsmottagningarna. Men man glömmer ofta bort killarna. Jag tycker man ska erbjuda enskilda samtal med kurator också till killarna. Många mår dåligt och det är många frågor som väcks när det handlar om graviditeter, säger Lars Holmberg.

Han tycker att det också är bra att killarna erbjuds träffa manlig personal. Men få ungdomsmottagningar erbjuder alltså killarna enskilt stöd.

Enligt Lars Holmbergs undersökning erbjuder 22 procent av Sveriges ungdomsmottagningar stöd till killar vars flickvänner blir oplanerat gravida.

- Jag gjorde samma enkätundersökning tio år före. Då var siffran 16 procent. Det är en för liten ökning, säger Lars Holmberg.

Lyssna på: Staffan Garpebring

Mer läsning

Annons