Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kidnappade poliser uppges ha dödats

Annons

De 14 irakiska säkerhetspoliser som kidnappats av en grupp närstående al-Qaida uppges ha påträffats döda.

Den sunnitiska milisgruppen Iraks islamiska stat uppgav på fredagen att den kidnappat 18 personer anställda vid Iraks inrikesministerium, som domineras av shiamuslimer. En talesman för ministeriet bekräftade senare att 14 polismän i Baquba försvunnit i torsdags, men uteslöt inte att det rörde sig om fler personer.

Kidnappningen uppgavs vara en hämnd för en påstådd gruppvåldtäkt av en 20-årig sunnitisk kvinna i Bagdad för två veckor sedan. Enligt kvinnan var våldtäktsmännen shiitiska polismän.

Fallet fick snabbt en politisk dimension, då den sunnitiske vicepresidenten Tareq al-Hashemi satte officiell tilltro till kvinnans uppgifter. Iraks shiitiske premiärminister Nuri al-Maliki, beordrade emellertid att förundersökningen skulle läggas ner och kallade kvinnan en lögnare. Enligt al-Maliki var våldtäkten påhittad av sunnitiska politiker, för att svärta ner polisens USA-stödda offensiv för att öka säkerheten i Bagdad.

Milisgruppen som tog på sig kidnappningen krävde på sin hemsida att de misstänkta våldtäktsmännen inom ett dygn skulle överlämnas till dem, samt att alla kvinnliga sunnitiska fångar i Iraks fängelser skulle släppas. Annars skulle gisslan avrättas.

På fredagseftermiddagen uppgav inrikesministeriet att de 14 försvunna polismännen påträffats döda.

Den pågående offensiven i Bagdad har tagit fart den senaste veckan. Systematiskt sätter amerikanska soldater med understöd av den irakiska armén upp stödjepunkter i stadsdel efter stadsdel, rapporterar AFP.

Som en del av offensiven i Bagdad gick den shiamuslimska stadsdelen Sadrstaden på fredagen med på att hysa en sådan bas.

Sadrstaden domineras av den shiamuslimska så kallade Mahdiarmén. Strider mellan den och amerikanska soldater har förekommit.

Sadrstadens relativa medgörlighet för att undvika frontalkollision med den amerikanska armén motsvarar många irakiska shialedares önskan att USA:s kraft ska inriktas mot de sunnimuslimska delarna av upproret i Irak. De är förvissade om att landet på sikt kommer att domineras av shia, som utgör majoriteten i landet.

TT

Mer läsning

Annons