Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kidnappad reporter i videofilm

Annons

Den kidnappade brittiske tv-reportern Alan Johnston har visats upp i en videofilm, nästan tre månader efter det att han fördes bort i Gaza. Livstecknet är det första från Johnston i det långdragna gisslandramat.

Den palestinska extremistgrupp som kallar sig Jaysh al-Islam (Islams armé) visar upp en blek Johnston sittandes framför ett svart skynke i videon som publicerades på internet. När inspelningen var gjord framgick inte.

Johnston inleder med att säga att han har behandlats väl och är vid god hälsa, och går sedan in på en lång drapa kritik mot Storbritanniens och USA:s politik i Mellanöstern. Han beskriver också palestiniernas lidande.

Johnston ondgör sig också i uttalandet, som kan vara framtvingat, över västmakternas närvaro i Irak och Afghanistan.

I videon upprepar Islams armé sitt krav att Storbritannien ska frige muslimska fångar, däribland islamistpredikanten Abu Qatada. Samma krav ställde gruppen i början av maj, då den förklarade sig ligga bakom kidnappningen och uppvisade Johnstons id-kort.

Abu Qatada misstänks ha band till al-Qaida och han har av den brittiska regeringen beskrivits som en "viktig internationell terrorist". Han är en av tiotalet arabiska män som Storbritannien har hållit fängslade eller i husarrest därför att de anses hota landets säkerhet.

Jaysh al-islam är en nykomling bland Gazaremsans många miliser och väpnade grupper. Gruppens framväxt kan ses som ett tecken på radikalisering och tilltagande religiös extremism i det utfattiga och våldshärjade Gaza.

Fallet Johnston har väckt stor uppmärksamhet i Gaza och internationellt. Britten var den ende västerländske journalisten som var fast stationerad i Gazaremsan, och han hade mycket gott rykte bland palestinierna.

TT

Mer läsning

Annons