Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Khmerledare överlämnad till domstol

Annons

En av Röda khmerernas tidigare fängelsechefer överlämnades på tisdagen till den FN-stödda tribunalen i Kambodja. Han är därmed den förste misstänkte som överlämnats till domstolen.

Kang Kech Iev alias Duch är den ende khmerledaren som har gripits inför Kambodjas folkmordsrättegång. Duch har befunnit sig i ett militärfängelse sedan 1999.

Tribunalens talesman Reach Sambath bekräftar att Duch formellt har överlämnats till domstolen som inledde sitt arbete förra året.

Duch är en av fem tidigare khmerledare som utretts av tribunalens domare. Hans överflyttning till tribunalens häkte markerar det första påtagliga steget hittills i Kambodjas ansträngningar att ställa de ansvariga inför rätta för en av de värsta grymheterna under 1900-talet.

Uppemot två miljoner människor dukade under för svält, umbäranden och tvångsarbete eller mördades under Röda khmerernas regim i Kambodja 1975-79. Röda khmererna förbjöd religion, skolor och pengar och drev miljontals människor ut i jättelika kollektivjordbruk. Målet var att skapa en kommunistisk mönsterstat byggd på lantbruk.

Namnen på övriga khmerledare som utreds har inte offentliggjorts, men åklagarna ska ha pekat ut den tidigare statschefen Khieu Samphan, liksom Pol Pots närmaste man chefsideologen Nuon Chea, och utrikesminister leng Sary.

Röda khmerernas högste ledare, Pol Pot, dog 1998 och förra året dog Ta Mok som var Röda khmerernas överbefälhavare. Han kallades "Slaktaren" och anses ha legat bakom flera av de värsta massakrerna under rörelsens terrorstyre.

Duch var chef för Röda Khmerernas ökända fängelse Tuol Sleng, ett tidigare läroverk som omvandlades till ett tortyrcentrum i vilket omkring 16|000 män, kvinnor och barn misshandlades i månader innan de fördes ut utanför huvudstaden och avrättades.

Kambodja och FN enades 2003 om att upprätta en domstol för att rannsaka de skyldiga bland Röda khmerernas ledare.

TT

Mer läsning

Annons