Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ken blåst på partistödet

Annons

Under hela hösten har två falanger gjort anspråk på att kallas Dalarnas sjukvårdsparti (dsp), som vid valet tog sig in i landstingsfullmäktige med tre mandat.

Men nu underkänner landstingets jurist Lena Jönsson den ena falangen - som leds av Ken Swedenborg.

Jönsson menar att det i stället är Ingvar "Nille" Niilimaa som är ordförande i partiet, där inte ens Swedenborg är med i styrelsen.

-Det är två styrelsemöten som är intressanta.

-Vid det första (den 13 oktober i fjol) avbröts mötet och två falanger bildades. Något protokoll från det mötet finns inte.

-Vid ett styrelsemöte 14 dagar senare utlystes en partistämma ytterligare 14 dagar framåt (den 11 november).

-Det var ett behörigt beslut och vid stämman valdes Niilimaa och hans styrelse. Swedenborg närvarade inte, säger Lena Jönsson.

Swedenborg kallade till en alternativ partistämma för sina anhängare den 30 december, men den underkänns av landstingsjuristen.

-Han var inte behörig att kalla till alternativ stämma, konstaterar Lena Jönsson.

I går fick Ken Swedenborg ett brev från landstingsjuristen, där hon överväger att betala ut partistödet till dsp:s styrelse som leds av Niilimaa.

Det skulle betyda att Swedenborg inte kan göra anspråk på statliga stödpengar. Han förlorar därmed nära 400 000 kronor.

Och kan heller inte få ut partistöd för ett mandat - drygt 120 000 kronor för sitt eget parti (Folkkampanjen för sjukvården).

Swedenborg har stridit hela hösten för att dels bli erkänd som dsp:s ordförande och dels få tillgång till parti-stödet - för att, bland annat, kunna betala fakturor som härrör från valrörelsen.

Swedenborg har nu tre veckor på sig att komma med invändningar mot landstingsbeslutet.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons