Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kazakisk president sitter kvar

Annons

Kazakstans parlament har nästintill enhälligt röstat för att låta president Nursultan Nazarbajev sitta kvar så länge han vill.

Bara en av över 100 ledamöter röstade emot förslaget. Nu återstår det bara för Nazarbajev att underteckna författningsändringen.

Nazarbajev har varit president i den forna sovjetrepubliken sedan 1989. 1991 blev landet självständigt.

Hans nuvarande mandat löper ut 2012.

Han kan nu sitta kvar hur många perioder han vill. Tidigare föreskrev författningen att statschefen bara kunde sitta i två perioder i rad.

I onsdags röstade parlamentet för en ändring i författningen som innebar att presidentmandatet kortades från sju till fem år och parlamentet fick mer makt. Detta gjordes som en demokratisering för att förbättra Kazakstans chanser att få sitta som ordförande i OSSE, Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen.

President Nazarbajev föreslog själv att mandatet skulle kortas och att antalet medlemmar i parlamentet skulle ökas. Andra kammaren växer nu från 30 till 107 medlemmar medan första kammaren ökar från nuvarande 8 mandat till 47.

Presidenten måste nu också få parlamentets godkännande för sin utnämning av premiärminister.

Kazakstan har ambitionen att bli ordförande i OSSE 2009.

Organisationen övervakar val och löser tvister i före detta kommuniststyrda delar av Europa och Centralasien.

OSSE har konsekvent kritiserat val som har övervakats av dess observatörer i Kazakstan och sagt att de inte håller internationell standard.

Kritiker anklagar Nazarbajev för att manipulera regler för att behålla makten.

I april klargjorde EU att unionen skulle stödja en kazakisk kandidatur till ordförandeposten i OSSE om väsentliga demokratireformer genomfördes under 2007.

TT

Mer läsning

Annons