Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katastrofsiffror för (kd) i länet

Annons

Statistiska centralbyrån, SCB, har under maj frågat 9 331 svenskar om vad de skulle rösta på om det var val i dag, 6 877 personer svarade. Det visade sig att de borgerliga partierna har en mycket knapp ledning framför (s), (v) och (mp). 48,8 procent för de borgerliga mot 48 procent för socialdemokraterna och stödpartierna.

I går visade SCB de regionala siffrorna. Och i Dalarna var det 56,9 procent som sade att de skulle rösta på (s), (v) och (mp), mot 40,4 procent för (m), (fp), (kd) och (c).

Inom blocken har det skett stora saker sedan valet 2002. Moderaterna har gjort ett kraftigt ryck framåt i Dalarna. 2002 röstade 11,5 procent på (m), i maj i år sade 22,6 procent att de skulle rösta på partiet.

För kristdemokraterna går det nedåt. 7,6 procent fick (kd) i valet, nu säger 2,1 procent i Dalarna att (kd) får deras röst.

På vänstersidan har socialdemokraterna ökat från 43,7 procent i valet till 46,6 procent i undersökningen. Och vänsterpartiet har halverats under samma period, från 9,4 till 5,5 procent.

För övriga partier är det bara små förändringar jämfört med valet 2002.

Ulrik Lindgren, riksdagsledamot för kristdemokraterna, har ingen bra förklaring till opinionsraset.

- Nedbrutet per län blir det få personer i undersökningen. Det är lite nervöst när en femtedel av valmanskåren inte har bestämt sig, säger Lindgren.

(Kd) var tydligare förr med EU-motståndet och Lennart Sacredeus mitt i debatten, kan det förklara minskningen för er?

- Viss betydelse har det. En del har det kostat att junilistan varit så framgångsrikt sedan EU-valet. Men EU-frågan är inte längre så het, säger Ulrik Lindgren.

Anders Wiklund, riksdagsledamot för (v), vill inte kommentera minskningen i opinionen utan väntar på valresultatet.

Är det kommunistdebatten kring Lars Ohly som har skadat partiet?

- Nu kommer du in på frågor som jag helst inte vill kommentera, säger Anders Wiklund.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons