Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katastrofen avvärjd

Annons

Det var i maj i fjol som Föreningen Hedemora Gammelgård fick en ny styrelse. Hittills har de arbetat mycket med att åtgärda skador på byggnaderna.

Skador som till stor del orsakats av bristande luftcirkulation med röt- mögel- och rostangrepp som följd.

Ulf Andersson utsågs till husansvarig.

-Det såg förfärligt ut, det fanns jobb överallt från det ena hörnet till det andra, berättar Ulf Andersson som inte har någon tidigare erfarenhet av att restaurera gamla hus.

-Man får lära sig, läsa på, ta hjälp av experter, säger Ulf som när han fick för många olika bud om hur man gör vände sig till riksantikvarien.

Ständig förståndig förbättring kallar han sin inställning till arbetet med Gammelgården. Det gäller såväl underhåll som ekonomi.

-Vi vill stå på egna ben och vi måste ha bra folk som kan samarbeta med andra, säger Ulf Andersson och nämner det positiva gensvar som styrelsen har fått från kommunen, företagare och frivilliga. Bland annat finns nu en plusanställd vaktmästare som vårdar Gammelgården.

Gammelgårdens samlingar har nära 7 000 registrerade föremål. Riktigt var alla föremål finns vet man inte i dag. De är spridda över kommunen. Textilierna har flyttats från linbodarna till en uppvärmd lokal för att torka. Nästa steg blir att rengöra dem från mögel och presentera dem.

- Det vi är ensamma om och kan erbjuda är Hedemoras historia, säger Ulf Andersson som är mån om arvet efter Karl Trotzig, grundare av Gammelgården.

En framtidsfråga är om man ska fortsätta samlandet.

-Vi har en 1900-talshistoria också med till exempel Haggården och TT-loppen. Våra barn vill kanske veta mer om det, menar Ulf Andersson.

Till sommaren är guidade turer ett önskemål, servering ett annat. Ett samarbete med Södra Dalarnas turism för att marknadsföra Gammelgården till en, för föreningen, låg kostnad har också förts på tal.

Exakt vad som kommer att hända i år och framför allt under sommaren avgörs på det kommande årsmötet.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons