Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kassörska slår larm

Annons

De allra flesta använder doftsprej på toaletten eller andra utrymmen där luften kan bli unken. Men sedan några år tillbaka så finns det ungdomar som använder sprejen till berusning.

Det är drivgasen i flaskan de vill åt, en gas som bokstavligt talat är livsfarlig. Om det vill sig illa räcker det att sniffa ett enda andetag för att förlora medvetandet vilket i sin tur kan leda till döden.

En kassörska i Leksand som kontaktat tidningen berättar att hon härom dagen stoppade fyra ungdomar som vid flera tillfällen varit in i affären och köpt sprej.

-De köpte en eller två flaskor åt gången och när de kom för fjärde gången samma kväll sa jag stopp.

-"Jag tror inte det luktar så illa där ni är att ni behöver en flaska till" var min kommentar och de försvann fort ut ur butiken utan protester.

Kassörskan vill på det här sättet göra föräldrar i Leksand uppmärksamma på den här formen av droger som man inte tänker på i första taget.

-Vi har nu lagt in en legitimationskontroll på doftsprejer i kassan för att bli mer uppmärksamma, fortsätter kassörskan.

Att sniffa doftsprej kallas bland ungdomarna att "glajda". Hur utbrett det är bland ungdomarna i Leksand är svårt att säga.

-Förhoppningsvis är det i sin linda och vi kan få bukt med det, säger stationsinspektör Rolf Synnermo vid polisen i Leksand.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons