Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kasparov greps före EU-möte

Annons

Den ryska oppositionsledaren Garri Kasparov och andra regimkritiker har hindrats att flyga till Samara där toppmötet mellan EU och Ryssland hålls i dag, meddelar Kasparovs talesman.

Det plan som Kasparov och hans sällskap skulle flyga med från Moskva "har lyft utan att en enda medlem av Det andra Rysslands delegation tilläts gå ombord, inte heller journalister", sade talesmannen Denis Bilunov till AFP.

En av dem som hindrades att gå ombord på planet sade att gruppens pass konfiskerades på Sjeremetjevo, Moskvas stora internationella flygplats.

En talesman för president Putin förnekade att Kreml var inblandat i händelse på Sjeremetjevo. Han sade att han inte heller väntar sig att saken ska diskuteras på toppmötet.

Demonstrationen i staden Samara i södra Ryssland är tillåten av myndigheterna i motsats till flera tidigare protester i bland annat Moskva som har upplösts av kravallpolis.

Omkring 1|000 personer , bland dem Kasparov, har planerat att genomföra "Dissidenternas marsch" i Samara, sade organisatörer till AFP. Men polis har de senaste två veckorna gripit en serie organisatörer, journalister och människorättsexperter, inklusive flera då de just skulle gå ombord på plan eller tåg till Samara i torsdags.

Arresteringarna gav bränsle åt kritiken mot Kreml för kränkningar av medborgerliga rättigheter, samtidigt som den tyska förbundskanslern Angela Merkel och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso mötte president Vladimir Putin i Samara för att diskutera de problematiska relationerna mellan EU och Moskva.

Human Rights Watch, baserat i USA, uppmanade Europeiska unionen att "rikta uppmärksamheten på den allt sämre människorättssituationen i Ryssland".

Agerandet inför mötet i Samara "ger EU-ledarna en förstahandsupplevelse av Rysslands människorättskris", sade Holly Cartner från HRW i ett uttalande.

"Kreml vänder alla framstegen från Glasnost-epoken", tillade hon.

Glasnost var president Michail Gorbatjovs lansering av ett öppnare sovjetiskt samhälle.

En Kremlvänlig ungdomsgrupp, den hittills okända Nya folket, har tillkännagett att den ska försöka samla uppemot 15|000 anhängare i Samara i dag _ mycket nära den planerade Kremlfientliga manifestationen.

TT

Mer läsning

Annons