Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karta över smultronställen

Annons

Friluftsfrämjandet har i dagarna tryckt upp sin nya och reviderade vandringsledskarta över Gagnefs kommun.

På den nya kartan, som har fått en vit bottenfärg, finns nu ytterligare åtta mil vandringsleder utritade.

Ordföranden John Mattsson säger att den gröna bottenfärgen bytts ut mot vit, för att kartan ska bli mer lättläst, inte minst i mörker.

Han berättar också om fler nyheter i vandringsleds- och kanotledskartan:

- Vi har infört avståndsmarkeringar, så att det blir lättare att beräkna hur långa vandringarna blir. Kartan är även GPS-anpassad. Lederna Lövsjön-Flen-Lövberget och Skogtjärn-Rista-Björkastugan blir klara under sommaren, säger han.

John Mattsson framhåller också att ytterligare fem bildade eller tänkta naturreservat är inritade på den nya kartan: Tryssberget, Örjansänget, Hemtjärn, Backmon och Sifferboberget/Skalsberget.

- Totalt finns det nu 20 reservat med en sammanlagd yta av omkring 1 200 hektar och de flesta reservaten kan nås genom vandringsledssystemet, berättar han och tillägger:

- Nya skogsbilvägar har också lagts in. Men när nya vägar ständigt kommer till, kommer vandrarna snart att märka att det finns fler vägar i skogen än det finns på kartan.

Drygt 40 fäbodar är anslutna till vandringsledssystemet.

Av de större fäbodarna är det bara Mosselbodarna som saknar anslutning till vandringsleds- nätet.

Totalt finns nu 48 mil vand-ringsleder i Gagnefs kommun.

- Drar vi den sträckan i en linje rakt söderut, så hamnar vi tio mil söder om Jönköping. Den promenaden gör man inte på en dag, säger John Mattsson.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons