Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karta: Här är Dalarnas populäraste hundraser – kommun för kommun

Labrador retriever ökar sitt försprång som den mest populära rasen bland registrerade hundar i Sverige. I Dalarna får den dock se sig slagen av både jämthunden, golden retrievern och schäfern.

Annons
Foto: Claes Söderberg/Fredrik Sandberg/Anders Wiklund

Sammantaget registrerades 51 059 nya hundar i Svenska Kennelklubbens register, vilket är en marginell ökning med bara tio hundar sedan 2016.

Den allra populäraste hundrasen i landet var labrador retriever med 2 654 (+5,3 %) nyregistreringar före tysk schäferhund. Tredjeplatsen kneps av Golden retriever följd av jämthunden på fjärde plats.

En liten sällskapshund som klättrar på listan, och därmed hamnat på en sjundeplats, är bichon havanais – en renodlad sällskapshund som beskrivs som naturligt gladlynt, lättlärd och något av en clown.

I Dalarna, som har totalt 33 640 registrerade hundar, ser dock listan lite annorlunda ut från resten av landet. Här får Labrador retriever nämligen se sig slagen av både jämthund, golden retriever och schäfer.

I Jordbruksverkets centrala hundregister, där alla hundar och deras ägare enligt lag ska registreras, finns nu totalt 895 000 hundar och 656 000 ägare.

Det vanligaste hundnamnet är – precis som de senaste elva åren – Molly.

– Under 2017 seglade Bella upp i topp på namnlistan bland de hundar som registrerats under året. Men Molly som har varit ohotad etta ända sedan 2006 är fortfarande det vanligaste hundnamnet totalt sett i hundregistret, säger Magnus Kindström på Jordbruksverket.

Klickbar karta: Så många hundar finns registrerade i din kommun – och de är de vanligaste raserna

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons