Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraftverk i Dalarna

Annons

Nu propagerar chefen för Kvarnsvedens pappersbruk för byggande av kärnkraftverk i Dalarna. Energin är för dyr. Ja, precis som i övriga världen! Men kärnkraften är en högst ändlig resurs och, genomlyst i en så kallad livscykelanalys, den dyraste och farligaste energiproduktion som finns.

Det är dags att inse att den globala bristvaran energi överhuvudtaget, förutom solenergi, aldrig kommer att bli billigare. Sätt i gång och energieffektivisera verksamheten i stället för att gnälla! Experter på området, som till exempel Göran Bryntse, finns ju nästgårds.

Koncernen Stora borde dessutom gå med stora narrluvan på. De har sålt sina egna kraftverk i Dalälven (varav ett inom pappersbrukets område) till finnarna. Men då nickade minsann chefen ifråga bifall.

I armkrok kräver nu pappersbrukschefen och näringslivets Owe Fredholm (tidigare chef för sprängämnesinspektionen) för byggande av kärnkraftverk i Dalarna. Vilken lysande idé! Bygg dem i herrarnas tidigare hemorter Gördalen respektive Morgårdshammar. Förresten kan väl slutförvaret av Europas gigantiska, mellanlagrade kärnavfall också förläggas där. Orterna ifråga har uppenbarligen producerat härdsmältor tidigare. Fast då av förnuftsmässig karaktär.

KORVSPADET

Mer läsning

Annons