Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraftsgranskning klar sent 2008

Annons

Först runt september 2008 kan svenskarna vänta sig att få ta del av FN:s atomenergiorgan IAEA:s granskning av säkerheten vid Forsmarks kärnkraftverk.

Ett förberedande möte där två experter från IAEA deltar hålls på Forsmark i juni i år. Därefter ska Forsmark producera en egenhändig genomgång i en rapport om 150 sidor till FN-organet. Själva granskningen, där tolv experter under 2,5 veckor nagelfar rutiner och praxis, sker i normalfallet först ett år senare.

I torsdags mötte han Forsmarksledningen, Statens kärnkraftsinspektion (SKI), Statens strålskyddsinstitut (SSI) och tjänstemän från miljödepartementet för att enas om en plan för granskningarna i Sverige.

På fredagen skulle han träffa företrädare för Oskarshamn och Ringhals.

Det betyder att resultat från genomgångarna av Oskarshamn och Ringhals kan väntas hösten 2009 respektive 2010.

När FN-organets så kallade Osart-granskning är klar ska en konfidentiell rapport framställas som skickas till företaget och svenska myndigheter. Först när de svarat, och IAEA redigerat texten, kan den bli offentlig, om företaget så önskar. Den processen tar två till tre månader.

Sverige har i över 15 års tid inte använt sig av FN-organets expertis, utan har i stället litat till branschorganet Wano. Liknande attityd har synts från Storbritannien, Tyskland och USA, berättade Lipár, men de länderna har på senare år bytt inställning.

TT

Mer läsning

Annons