Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraftens olösliga problem

Annons

Ingenting gjort av människohand är helt säkert. Det kan ta långtid eller kort tid, men förr eller senare kan en kärnkraftskatastrof inträffa i Europa. Att inte inse detta är oförlåtligt naivt.

Tiotusentals människor kanske dör, och många kvadratmil mark blir obeboelig för all framtid. Att kärnkraften är farlig vet vi alla, men hur många har reflekterat över vad som händer med vår försörjning efter en katastrof?

Om det förfärliga sker skulle en stor folkopinion kräva att alla kärnkraftverk omedelbart stoppas. Huvuddelen av vår energiförsörjning skulle bortfalla över en natt. Stora svårigheter att köpa ersättningsenergi i utlandet uppstår eftersom även utlandet får problem med sin energiförsörjning. Vår industri slås ut och därmed vår försörjning.

Resultatet blir en total ekonomisk katastrof. Dessutom kan vi bara hoppas att katastrofen inte inträffar mitt i vintern.

Ansvarsfulla beslutsfattare gör alltid en riskanalys för varje projekt. Då besluten om kärnkraften togs visste man inte hur stor risken var. Men nu borde vi förstå att risken är på tog för hög och att kärnkraften måste avvecklas så fort som möjligt. Vi får bara hoppas att ingenting inträffar innan dess. Men vi kan inte heller avveckla kärnkraften fortare än vi kan få fram ersättningsenergi och har hittat olika sätt att spara energi.

LINJE 2-VÄLJARE

Mer läsning

Annons