Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraften är dyr

Annons

Svar till Kjell Lingeblad,

den 9 januari:

KL tror att kärnkraften är billig. Det tror inte jag. Vindkraften är i dag billigare. Lingeblad underskattar en del kostnader och glömmer en del, till exempel kostnaden för att riva kärnkraftverken. Erfarenhetsmässigt kostar det lika mycket att riva en reaktor som att bygga den, det vill säga minst cirka 30 miljarder för den nya finska reaktorn som nu på grund av kraftigt försenad byggtid blir ännu dyrare. Lingeblad glömmer också kostnaden för kabeln till Forsmark för att ordna back-up i Finland för framtida snabbstopp i Olkiluoto.

Kostnaden för avfallshanteringen uppskattas av japanska myndigheter till 5-10 öre/kWh beroende på metod. Med Lingeblads optimistiska antagande om en total produktion för den finska prototypreaktorn på 780 TWh blir avfallskostnaden minst 40 miljarder. Lägg därtill bränsle och driftskostnader på inemot 15 öre/kWh vid dagens uranpris, det vill säga totalt över 100 miljarder för denna post.

Sammantaget blir totalkostnaden långt över 150 miljarder kronor och under alla omständigheter mycket högre än motsvarande kostnad för en satsning på energieffektivisering och förnybar elproduktion.

GÖRAN BRYNTSE

Mer läsning

Annons