Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnfamiljen bräcklig i ett utglesat nätverk

Annons

Mamman får ofta fixa det mesta i omsorg och skolkontakter/dagiskontaker med mera, alltför ofta med en låg lön som grund.

Om Ulrik vill debattera homosexualitet och lämplighet som föräldrar så visst kan vi göra det. Ulrik får det att låta som om homosexuella som vill ha barn är egoistiska och bara tänker på sig själv emedan en kvinna och man som vill ha barn tänker på något annat sätt?

Jag tror att de flesta som vill ha barn har barn på grund av att de vill ha barn. Det kan vara egoistiskt att ha barn och att inte ha barn. Vad barn och människor över huvud taget behöver är människor som älskar och bryr sig om dem.

Kärnfamiljen är bräcklig i dag och nätverket med släkt och andra är utglesat eftersom struktur med jobb och bostad, ekonomi och kapitalvinster går före människors välmående. Så är det i ett samhälle som bygger på konkurrens och patriarkalt, hierarkiskt tänkande.

Jag tror personligen att vi ska behålla kärnfamiljens värde men vidga den till att omfatta fler människor, det vill säga ska nya "släkter och familjer" utifrån det vi själva vill och tror på. Jag tror att Ulrik och jag delar samma syn att vi finns för varandra och ska göra så.

Synd bara att han betecknar mig som "likhetsfeminism" något som jag inte ens vet vad det är. Jag talar om delat ansvar sedan kan män och kvinnor får vara hur olika eller lika de vill.

Det stora problemet, eller ett av de stora problemen, är att män och pappor inte tar frivilligt del i ett 100-procentigt ansvar för sina barn. De arbetar heller inte så ofta i så kallade kvinnoyrken som oftast är låglöneyrken. Där tänker nog Ulrik i ett komplementärt tänkande att mannen och kvinnan ska komplettera varandra, vilket allt enligt bibeln betyder att kvinnan ska komplettera mannen. Vilket i sin tur ofta blir liktydigt med att passa upp man och barn och därmed alltför ofta infantilisera både männen och barnen.

Jag tycker Ulrik undviker min fråga om hans parti tycker barnens och kvinnornas välmående i hemmet är så viktigt att det ska ekonomiskt värderas. Tycker Ulrik och hans partikamrater att kvinnor ska ha lön och pension för allt det som är så viktigt för oss alla, arbetet i hemmen med barnen? Om inte, så varför? Det är det viktigaste vi har? Det säger alla partier!

Ulrik vill ha frihet och inte gå under ett ok. Min erfarenhet är att enligt Ulrik och hans parti ska alla som tycker och delar hans ideologi ha frihet. Andra som inte tycker så kallas för det ena och det andra samt har enligt Ulrik inte barnens eller människornas bästa för sina ögon.

Jag tycker inte det handlar om frihet.

Vakna upp!

MONICA BRUN MONICA BRUN ÄR POLITISKT ENGAGERAD I FEMINISTISKT INITIATIV I DALARNA. TILL VARDAGS ÄR HON PSYKOLOG PÅ VUXENÖPPENVÅRDPSYK I SÄTER.

Mer läsning

Annons