Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karlssons idé ger bättre vin och jobb i Sverige

Annons

Tommy Karlsson är koncernchef i Borgen som har impregneringsverksamhet i Ludvika och Kälarne där Octowoodstolpen som den heter tillverkas.

- Det är min idé, berättar Tommy Karlsson som förklarar att fån början gick han omkring på träimpregneringen i Ludvika och funderade på hur man skulle kunna producera stora stolpar på ett mer rationellt sätt.

-Man svarvar 10-16 meter stolpe per minut men kunde man såga istället så klarar man 100 meter i minuten. Men problemet var att styrkan i en stor ledningsstolpe ligger i att den är konisk. Att såga en stolpe koniskt låter sig inte göras, minns Tommy Karlsson som berättar att idén låg och grodde i bakhuvudet i några år.

- Så en dag, jag var ute och körde bil minns jag tydligt, kom jag på det, varför inte små stolpar. Den här produkten är inte frukten av hårt arbete utan av lite tänk tio minuter då och då.

Efter att idén kläckts för sju år sedan så har stolpen sålt i 25-30 miljoner exemplar till alla länder i norden, till Tyskland, de nämnda vinländerna och Irland.

- Namnet är jättebra. Octo betyder åtta på latin och överallt som i vinländerna och England så förstår man att en åttakantig trästolpe ska heta Octowood. Namnet var också min idé och är nu ett registrerat varumärke, säger Tommy Karlsson.

Borgens dotterbolag som tillverkar och marknadsför Octowood heter alltså det samma och finns i Borgens träimpregneringsanläggning i Kälarne i Jämtland.

Där står verksamheten i dag för cirka en tredjedel av tillverkningen vilket innebär att efter sju års framgång så sysselsätter Tommy Karlssons idé 22 personer.

Sedan starten 1996 har AB Borgen investerat en kvarts miljard i Kälarne.

Idén med vingårdarna dök upp när Tommy Karlsson reste runt i södra Europa i mitten av 1990-talet och noterade bristen på träråvara och behovet av vinstolpar i vingårdarna. Borgen AB startade förra året dotterbolaget Octowood France med kontor i Bordeaux.

I Sverige, den största enskilda marknaden med 30 procent, används den till viltstängsel och inhägnader inom jordbruket. Stolpen hittar man hos lantmännens försäljningsställen.

Och på Irland är det sedan förra året häststängsel som gäller på den senaste marknaden.

- På Irland säljer vi stolpen kreosotimpregnerad. Grönimpregnerade stolpar fungerar inte tillsammans med hästar då de sätter tänderna i dem men kreostot gillar de inte, förklarar Karlsson.

Formen har med andra ord visat sig bli en kommersiell tillgång så förutom att den går snabbare att tillverka jämfört med en svarvad så är den också lättare att transportera.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons