Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin är säker med sågen

Annons

- Jag var lite nervös, men bara jag drog igång motorsågen så försvann nerverna, berättar Karin när tidningen träffar henne på Skogsvårdsstyrelsens kontor i Leksand där hon jobbar till vardags.

- Eftersom jag vann SM förra året fick jag vara med i år också och om sanningen ska fram så trodde jag inte att jag skulle gå vidare till VM-finalen. Det var många duktiga med i år.

Game of logging är ett slags motorsågs-VM med inriktning på säkerhet. Deltagarna måste ha gått en kurs i hur man sågar säkert .

Det finns ett motorsågs-VM också, men där handlar det mer om yrkesskicklighet i allmänhet.

- I Game of logging ingår sex delmoment; först får man fila en sågkedja, därefter kapa på tid och då ser domarna hur bra man filat kedjan. Sedan gäller att såga rakt in igenom ett träblock och stanna när svärdet precis kommit ut på andra sidan, berättar Karin.

- Efter det ska man göra ett riktskär i en stam, hitta spännpunkten i en böjd björk och såga av den utan att den sprätter och sista momentet är prickfällning. Då det gäller att fälla ett cirka 12 meter högt träd mellan två pinnar med en meters mellanrum.

På den sista punkten lyckades Karin Byström få hela 90 poäng av 100 vid ett tävlingstillfälle förra veckan.

Hur ofta är du ute i skogen med motorsågen?

- Någon gång då och då. På vintern och våren när det är dags att hålla på med veden blir det oftare.

- Jag och far brukar gå ut i skogen, men det är jag som fäller träden och så blir det i fortsättningen också! säger bronsmedaljören med ett skratt.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons