Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kapplöpning om UHVDC

Annons

De första långtidssproven av UHVDC-utrustning har inletts av ABB vid Stri i Ludvika. ABB i Ludvika är först i världen och har utvecklat nya genomföringar, transformatorer, kontroll och skyddssystemet Mach 2 och ny tyristorventil tillsammans med en ny tyristor har utvecklats.

Kina ville mellan Yunnan och Kanton bli först i världen med att bygga en 800 kilovolts HVDC-länk men Indien ligger inte långt efter.

I december vill nu Powergrid Corporation ha in den första omgången anbud i landets nya projekt från Biswanath Chariali i Assam till Agra i Uttar Pradesh. Den nya länken blir 1800 kilometer lång och väntas få regeringens tillstånd inom kort.

Det indiska projektet är kostnadsberäknat till 14 miljarder kronor med linje och HVDC-stationer. Systemet ska klara av att överföra 6 000 megawatt till Agra.

Powergrid säger att man ska bygga sex projekt av samma typ av linje som Kina redan har 14 konkreta projekt inom.

Indisk press skriver nu att det nu uppstått kapplöpning om vem som blir först, Kina eller Indien.

Indien väljer den nya tekniken eftersom man måste dra de nya kraftlänkarna på ett blott 18 kilometer brett landområde mellan Nepal och Bangladesh. Här diskuteras nu sex UHVDC-kraftlinjer som tillsammans ska föra cirka 50000 megawatt. Det är alltså ont om mark och varje meter är betydelsefull då marken också ska rymma järnväg, olje och gasrör och vägar rapporterar Indianexpress.

Att ABB:s kunder nu väljer ultra högspänd likström på 800 kilovolt beror också på kostnaderna. ABB har beräknat att om man ska överföra 6000 megawatt 200 mil så kostar det 21 miljarder om man bygger systemet med 765 kilovolt växelström men man klarar samma uppgift för 14.5 miljarder med 800 kilovolt likström.

För Ludvika är ekvationen ännu mer gynnsam. Växelströmstationerna skulle kosta 4,5 miljarder och likströmsstationerna 6,2 miljarder. Mer jobb i Ludvika men mindre tillverkning för linjebyggarna.

Den senaste HVDC-nyheten inom det nya området är att också i Ryssland diskuteras nu ett nytt projekt med den nya tekniken. President Putin säger enligt nyhetsbyrån Tass att en kraftlänk ska byggas från Sibirien, till Ural och till den europeiska delen av Ryssland. Ryssland har redan träffat ett avtal om en länk från Sibirien till Bejing i Kina.

ABB bedömer att deras nya UHVDC-system kan utveckllas till att överföra upp till 9000 megawatt.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons