Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kändistätt på fjället

Annons

Konferensen är förlagd som vanligt på Högfjällshotellet i Sälen och där kommer de 300 deltagarna att mötas av en vit vinter efter den senaste tidens snöfall.

Ordförande i Folk och försvar är LO-basen Wanja Lundby-Wedin. På söndagen inleder hon rikskonferensen, som sedan pågår fram till lunchtid på onsdag.

-Folk och försvar ska främja debatten och diskussionen om säkerhets- och försvarspolitiken. I vid bemärkelse handlar det om vårt samhälles säkerhet och om fred, frihet och demokrati, säger Lars Ekeman som är generalsekreterare på Folk och försvar.

Bland medverkande föreläsare kan noteras försvarsminister Mikael Odenberg, biståndsminister Gunilla Carlsson, EU-minister Cecilia Malmström, förre utrikesministern Jan Eliasson och försvarsutskottets ordförande Ulrica Messing.

Vidare överbefälhavare Håkan Syrén, chefen för FNs uppdrag i Elfenbenskusten Pierre Schori, Karl Engelbrektsson chef för den nya insatsstyrkan Nordic Battlegroup som ska vara redo att gå i strid om ett år.

Här får man höra Marcus Wallenberg, SE-bankens ordförande, Försvarsindustriföreningens ordförande Jan Nygren, Svenska Freds generalsekreterare Ola Mattsson, rikskriminalpolischef Therese Mattsson, integritetsombudsman Pär Ström, Energimyndighetens omvärldsanalytiker Urban Bergström och författaren Vladislav Savic.

Bland de frågor som ska avhandlas är försvarsmaktens fortsatta förändring, energi och säkerhet ur Sveriges och EUs perspektiv, oljefrågan ur säkerhets- och sårbarhetsperspektiv, konsekvenser av den ryska gasledningen i Östersjön, försvarsindustrins betydelse för svenskt näringsliv och krisen i Västafrika.

Deltagarna i rikskonferensen kommer från Folk och Försvars medlemsorganisationer, riksdag, regering, departement, centrala myndigheter, närlingsliv och politiska partier.

Intresserade kan följa rikskonferensen föreläsningar och diskussioner direkt i TV. SVT 24 direktsänder.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons