Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känd och utskälld doldis

/
  • I musikaffären får Ken Swedenborg visa prov på om han kan spela gitarr eller keyboard. Det blir en visa av Dan Andersson på gitarren. Vill du höra hur han låter? Gå in och se Swedenborg på Dalarnas tidningars webb-tv!
  • Njuter. Media har jagat Swedenborg och han har varit svårtillgänglig, trots detta ser han ut att trivas i rollen som intervjuobjekt.
  • Knäppt. Swedenborg sitter hela intervjun med knäppta händer och rör knappt sitt kaffe. Fingrarna rör ibland vid guldringen på hans högra hand.
  • Keps och kavaj. Mannen med den amerikanska looken, Ken Swedenborg, har mycket riktigt amerikanskt ursprung.

Annons

- Det vill jag inte gå in så mycket på. Det finns särskilda skäl till det. Det har funnits ett skyddsbehov en längre tid. Redan när vi började med den politiska verksamheten 1999 kom det vissa hot. Tyvärr så är det folk som ibland är mindre tillräkneliga som i mer eller mindre berusat tillstånd häller ur sig både det ena eller andra, som vrålat "gör oss en tjänst - ta och häng dig".

Swedenborg har fått uppleva diverse angrepp, något som började redan i skolåldern.

- Mobbningen började redan när jag kom till Skåne. Jag pratade inte som de och jag häcklades för det. Men det var tufft för mig på mellan- och högstadiet i Ludvika också.

Det var 1973 som han kom till Ludvika, på grund av att hans mor fick en ordinarie tjänst som speciallärare på Lorensberga skola. Då hade Kens föräldrar skilt sig.

- Det var mycket retsamheter, ibland pucklade de på en och det klassiska - utfrysning: "Du får inte vara med oss". Har man en gång varit rejält mobbad så tar man med sig en extra sårbarhet i livet. Det ger alltid ärr i själen. Tyvärr är det rätt vanligt att lärare mobbar också.

Efter grundskolan valde han att inte fortsätta det kommunala gymnasiet, trots att han enligt egen utsago har läshuvud.

- Delvis var det väl att jag var mobbad som liten och kände mig utsatt men också mycket att jag börjat inom kyrkans ungdom, med aktiviteter som olika kyrkliga ungdomsmusicals. Då var brevstudier en friare form som passade mig.

Social linje på gymnasienivå läste han in delvis på Komvux i Ludvika och delvis i form av brevkurser på Statens Skola för Vuxna, Norrköping. Därefter har Swedenborg genomgått undersköterske- och mentalskötarutbildning, barnskötarutbildning och en bussförarkurs.

Redan som barn började även det politiska fröet att gro, under skolåren i Lund. Swedenborg kämpade bland annat för djurens rättigheter, i protest mot valfångsten, och kämpade för en bättre miljö, med protester mot Barsebäck. Det har också fått honom att ta steget att bli lakto-vegetarian.

- Det är av två anledningar, det ena djurrättskäl, det andra av miljöskäl. Det är lite av rättviseskäl också, om fler skulle leva av grönt då skulle maten räcka till fler. Vägen via kossorna är en stor förlust. Om vi levde direkt på spannmål och soja och så vidare, då skulle maten räcka till hela världsbefolkningen.

Ken Swedenborg har aldrig haft ett fast arbete, bara vikariat, varav det senaste var i Stockholm som undersköterska i början på 90-talet. Och på frågan om han är sjukpensionär svarar han:

- Vad jag är eller inte är det vill jag inte gå in för mycket på. Det tror jag inte är så intressant. Jag säger att jag är en form av anhörigvårdare. Jag upplever det som viktigast att väljarna ser att jag tillvaratar deras förtroende. Jag vill inte gå mer in på den frågan, i vart fall inte utan att ha rådgjort med partiets ombud i juridiska frågor, jag vill ha en viss försiktighet.

Fakta: Ken Swedenborg

Född: 1962 i Solna, Stockholm

Familj: Ensamstående. Mamma Gunilla, pappa Viktor, har två halvsyskon, Robert och Nathalie, på pappans sida.

Bor: I lägenhet i Ludvika, vill inte specificera det mer än så.

Yrke: Benämner sig själv som anhörigvårdare.

Intressen: Tycker om att vara i naturen, läsa, lyssna på musik, spela gitarr eller keyboard, skriver poesi.

Äter helst: Linsbiffar, moussaka, pasta med Ajvar Relish

Inkomst: 96 396 kronor (inkomst av tjänst år 2005).

TV: Ken vill fortfarande ha Dysholm

Mer läsning

Annons