Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanadensare letar silver i Falun

Annons

Det är det kanadensiska företaget Tumi resources som är på väg att få prospekteringstillstånd. Tumi resources är ett ungt och ganska litet företag i branschen. Bolaget har rättigheter för prospektering i ett par områden i Mexiko.

Det är framför allt silver som bolaget letar efter. Under de senaste åren har Tumi resources utökat verksamheten till Sverige och fått tillstånd att leta efter silver i Sala och däromkring.

Och nu är bolaget på väg till dalaområdet.

Gunnar Svanfeldt tror att gruvbolaget kommer att börja det praktiska arbetet till sommaren.

I Falu kommun är det intressanta området sydost om Vika i närheten av Hagelsnäs. Bolaget får rätt till prospektering under tre år. Det handlar markerna runt sjön Övre Klingen, vid byarna Klingsbo och Kalvsbäcken. På andra sidan kommungränsen, i Säters kommun, ska företaget undersöka marken i Skålbo och i Lövåsen.

Tumi resources vill även göra en prospektering vid Svärdsjögruvan.

Det har funnits flera silvergruvor inom några mils avstånd, bland annat i östra Silvberg i Säters kommun. I Garpenberg bidrar silvret till lönsamheten vid Bolidens gruva. Tillsammans med flera andra metaller har silverpriset stigit kraftigt i år. Det var 18 år sedan silvret stod så högt i kurs.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons