Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan tvingas spara in på det sociala

Annons

Sociala och gemensamma nämnden beräknas gå back med 2,5 miljoner kronor. Trots Karl-Erik Finnäs, c, förklaring till varför hans ansvarsområde har svårt att spara pengar, återkom kommunalrådet och pläderade för besparingar.

Han varnade samtidigt för konsekvenserna vid ett negativt resultat.

Håkansson tänker inte tillåta att hans ekonomiska saneringsarbete grusas i slutet av kommunalrådskarriären som kantats av besparingar.

Finnäs betonade återigen i ett långt anförande att den sociala nämnden är en myndighet som styrs av lagar och att besparingar endast kan ske om nämnden får ett överskott.

- Det handlar bland annat om människor som behöver behandling och barn som omhändertas. Det är ingenting vi kan styra över.

Han fick stöd av vänsterns Fia Wikström som betonade att socialarbetarna inte kan bryta mot lagen för att spara pengar åt kommunen. Vänstern föreslog istället att amorteringarna minskas på kommunens lån.

En rad åtgärder planeras från kommunens olika avdelningar för att få årets budget att gå ihop. Barn- och utbildningsnämndens väntade underskott på 1,2 miljoner kronor balanseras med nya besparingar.

Fastighetskontoret skjuter på underhållsarbeten för 400000 kronor medan gatukontoret hoppar över asfaltsarbeten för 200000 kronor och att soptaxan höjs från september.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons