Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan någon människa äga ett fjäll?

Annons

Några insändarskribenter den 27/5 vädjar till omvärlden att tänka på lokalbefolkningen i Idre och Särna, på utkomstmöjligheter och fortsatt överlevnad. Liksom i tidigare inlägg från dessa kommundelar anas en smått ironisk ton över att "stadsbor" och Falu- och Morabaserade föreningar samt en "Älvdalsbo" har engagerat sig i ämnet.

Men föreningarna har medlemmar även i de nordliga kommundelarna, och de som bor i centralorten Älvdalen tillhör ju samma kommun som Särna- och Idreborna, hur illa dessa än kan tycka om den saken.

Andra insändare har skrivits av unga arga Idre- och Särnabor, som tycks mena att alla över 25 ska lämna besluten åt dem.

Det vore nu intressant att få svar på några frågor:

1. Tror ni att ni äger naturen? Att ni, bara för att ni bor i närheten av Städjan, ensamma kan avgöra hur fjället och dess omgivningar ska förändras för all framtid? Jo, för all framtid, inte har ni väl gått på snacket att "om det inte blir bra ska vi återställa naturen" som Gunnar Barke uttryckte det för ett antal år sedan och andra har upprepat sedan dess.

2. Har ni missat att meteorologer och klimatforskare menar att Vasaloppet kanske inte kommer att kunna genomföras om cirka 20 år på grund av den befarade snöbrist, som i så fall även kommer att drabba fjällen? Det gäller för turismen att ha flera ben att stå på nu och framöver, och inte hänga upp allt hopp på stora ingrepp i känslig natur.

3. Visst ska turismen utvecklas. Men tror ni det är klokt att tjurigt hävda att "mer av samma" är receptet för framgång? Det är inte säkert att förstörd natur, flera liftar, flera nerfarter, flera byggnader, mera öl, stoj och stim, fler ordningsvakter och fler polisutryckningar är den bästa reklamen.

4. Kommer ni ihåg hur det var då sågen i Särna brann? En katastrof, javisst. "Såga, såga", sa Särnaborna. Något annat skulle inte duga. Men det blev inte så. I stället togs nya grepp, det växte upp nya företag ur askan, man omskolade sig, fick nya vyer, andra jobb, utvecklades. Är det många som fortfarande anser att sågen var helt omistlig?

Därför: Se andra möjligheter än Tre Toppar! Såga inte av den gren ni sitter på! Var ödmjuka och inse att naturen tillhör oss alla, även kommande generationer! De kan ha andra åsikter än vad de som är 20 år i dag har. Dem ska ni också stå till svars för.

FJÄLLKRAMARE

Mer läsning

Annons