Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan Finland så kan Sverige

Annons

I Finland, till skillnad från i Sverige, verkar det inte finnas trista låsningar i energipolitiken. Det har lett till att Finland slagit in på en miljövänligare väg än Sverige.

När Sverige stänger säker och miljövänlig kärnkraft så bygger Finland ny. Nu överväger Finland att fortsätta bygga ut med ett sjätte kärnkraftverk, och Sverige borde haka på.

I och med regeringsskiftet i höstas borde läget för en vettig och mer miljövänlig svensk energipolitik vara gott. Med miljöpartiet långt ute i kylan kan kärnkraften få en ny chans. Det är inte hållbart att som den tidigare socialdemokratiska regeringen, med stöd av miljöpartiet, byta kärnkraft mot importerad kolkraft. Kärnkraft kommer dessutom att rekommenderas av EU som ett sätt att få ner utsläppen av koldioxid.

Det är nu mer än 25 år sedan den farsartade folkomröstningen om kärnkraften hölls, och oavsett tolkning av resultatet den gången är det inget värt i dag. Ska Sverige fortsätta vara ett konkurrenskraftigt industriland och dessutom värna om miljön är det dags att ge den svenska kärnkraften en renässans. Ett första steg är att öppna Barsebäck, och i nästa skede bygga ytterligare ett kärnkraftverk.

FREDRIK SAWESTÅHL, VICE ORDFÖRANDE, FRIA MODERATA STUDENTFÖRBUNDET

Mer läsning

Annons