Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan få tåg på tomten

Annons

Protestlistor är på gång. Ingen i området vill ha en järnvägsdragning där.

- I värsta fall är det här som den nya järnvägen mellan Falun och Borlänge kommer att gå. Med riksvägens 110-sträcka på ena sidan och ett snabbtåg som susar fram i omkring 200 kilometer i timmen blir det omöjligt att bo här, säger Daniel Axelsson.

Daniel som är i slutfasen med renoveringen av huset ser nedstämd ut då han visar att två av de fem förslagen på ny järnväg går över hans ägor.

- Vi har tillsammans med boende häromkring skickat in en protestlista till kommunen. Knutpunkten på både treans och fyrans spårförslag ligger här, säger Daniel som bor på Sjötäktsvägen i svackan vid Karlsviksbacken.

Vilket av de fem alternativa förslagen det kommer att bli är ännu inte bestämt. Det ligger fortfarande på undersökningsstadiet men beslut kommer att tas i år. Men redan nu har kommunerna i Falun och Borlänge förordat sträckningen längst bort från Runn vilket oroar Daniel.

- Järnvägen förstör allt. Men, säger Daniel, jag renoverar vidare eftersom inget är bestämt. Det sägs dröja till 2015 innan bygget av hela sträckan kan påbörjas så mycket kan hända. Att flytta kåken kanske är ett alternativ.

Utställningar med förslagen finns på biblioteken i Falun och Borlänge, och i Ornäs. Fram till slutet av januari är det möjligt att lämna synpunkter.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons