Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen mot Scania

Annons

Det var med bestörtning som jag läste om nedläggningen av Scania i Falun. Direkt kommer 650-700 människors liv att påverkas och hur många som påverkas indirekt är svårt att säga. Men det är ändå ett ljus i mörkret när man ser att de vanliga på fabriksgolvet spontant ägnar sig åt kamp, genom att man lyckats dra ner arbetstempot.

När man jämför de två nedläggningarna av de två Eletroluxfabrikerna i Västervik och Nürnberg som skedde i höstas, så förekom det hårdnackad kamp från det tyska facket vilket resulterade i att man fick nära fem gånger så stor ersättning som deras svenska kollegor som snällt "kämpade" vid förhandlingsbordet.

För även om ni arbetare på Scania inte har möjlighet att hindra flytten så kan ni ändå se till att få så mycket pengar som möjligt tillbaka av den tid som ni arbetat på Scania.

Att inte arbeta eller att medvetet dra ner arbetstempot är bra exempel på hur man kan tvinga Scania till att ge ifrån sig mer av det som ni och era kollegor inom Scaniakoncernen arbetat ihop genom åren.

Men för att er kamp ska kunna vara framgångsrik så krävs det att ni gör det tillsammans och att ni är tuffa. Då kan ni precis som de i Tyskland kräva tillbaka mer av det som redan borde vara ert.

DANIEL TANSE

Mer läsning

Annons