Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kämpar för både skolan och byn

/
  • Skolkämpar. Båda har gått i byskolor, bor i byar och menar att byutveckling är framtiden för att få Leksand att växa. Centerpartisterna Lasse Nygård och Aarno Magnusson lovar kämpa för byskolornas bevarande. Foto: Annki Hällberg

Annons

På lördag går remisstiden ut för utredningen om skolans framtid i Leksand. På fredag ska centerpartiet redovisa sin ståndpunkt, men redan nu går två tunga centerpolitiker, kommunfullmäktiges ordförande Lasse Nygård och byggnadsnämndens ordförande Aarno Magnusson, ut och deklarerar sin uppfattning.

Är det en spricka i centerpartiet eftersom ni går ut så här i förväg?

- Nej, det är det inte. Det finns säkert olika uppfattningar, men partiet är enigt, säger Lasse Nygård.

Varför gör då ni två det här uttalandet?

- Se oss som föråkare som vill vidga vyerna i den här frågan som i grund och botten handlar om byutveckling, fyller Aarno Magnusson i.

- Vi två initierade byaråden tillsammans med Bertil Daniels för 12 år sedan. Byskolorna utgjorde då ett nav i arbetet med byutveckling och så är det än i dag.

Om byskolorna ska vara kvar - hur ska ni då spara de pengar som krävs?

- Den delen får du svar på på fredag. Vårt uttalande i dag handlar om landsbygdsutveckling. Men så mycket kan vi väl säga att det är inte bara byskolorna som tappar elever och skolbussar går åt båda hållen, säger Nygård.

Aarno Magnusson pekar också på vikten av att kunna erbjuda goda boende former i byarna.

- Allt handlar inte om så kallade A-tomter. Det finns redan i dag många tankar på boendeutveckling i byarna, försvinner skolorna går dessa om intet. Vi måste vara offensiva och inte defensiva!

- Absolut! En nedlagd byskola är en skola som för alltid är borta, vi måste tänka långsiktigt, avslutar Lasse Nygård.

Mer läsning

Annons