Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampanjen kan vara olaglig

Annons

Under 2001 tog kammarrätten ett beslut som är prejudicerande. Domen gäller den jämtländska kommunen Ragunda, som genom att erbjuda nyinflyttade ett års fri hyra, försökte locka till sig nya kommuninvånare. Rätten fastslog att det skulle gynna vissa kommuninvånare ekonomiskt jämfört med andra, vilket strider mot den så kallade likställighetsprincipen.

Det kommunala bostadsbolaget i Borlänge rådfrågade enligt den verkställande direktören jurister vid Svenska kommunförbundet och SABO (en organisation för landets allmännyttiga bostadsbolag) innan kampanjen presenterades. Ingen av de sakkunniga kunde se att det fanns någonting olagligt i erbjudandet.

Tunabyggens kampanj kan dock innebära ett brott mot kommunallagen och likställighetsprincipen. En regel som säger att alla kommuninvånare ska behandlas lika.

- Det skulle kunna vara ett brott mot likställighetsprincipen. Även om bolaget inte tolkat det så, säger Staffan Wikell, jurist vid Svenska kommunförbundet.

Att säga att kammarrättens dom mot Ragunda kommun inte kan användas som prejudikat i fallet Borlänge, vill inte juristen skriva under på. Istället säger Staffan Wikell att fallen förmodligen är jämförbara.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons