Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamp mot tiden i Tchad

Annons

Hjälporganisationer i Tchad kämpar för att få ut mat till nödställda internflyktingar i östra Tchad. Men för många är det för lite hjälp, för sent.

Mahamat sitter under sin mammas sjal, hans blick är glasartad och förvirrad. Huden spänner över hans magra axlar och håret består av några orange tofsar. Han är bara två år, men har en gammal mans härjade uttryck.

En del biståndsarbetare säger att undernäringen och dödligheten bland barn i de stora grupperna av internflyktingar i östra Tchad har nått alarmerande nivåer.

Några, som Mahamat, behöver sjukhusvård dygnet runt för att ha en chans att klara sig.

De 150|000 tchadier som nu lever i hastigt uppförda hyddor har tvingats på flykt av successiva våldsvågor från olika håll. Arabisk milis, så kallad janjawid, från Darfur på andra sidan gränsen och thadiska rebeller är några av dem som ligger bakom våldet. Men även gamla konflikter mellan olika etniska grupper och byar har bubblat upp till ytan på senare år, förvärrade av en ökad tillgång på lätta vapen i regionen.

Tillsammans med de hundratusentals sudanesiska flyktingar som flytt från det krigshärjade Darfur sedan 2003, finns nu sammanlagt ungefär en halv miljon människor i det ogästvänliga, torra landskapet i östra Tchad. Alla är beroende av internationell hjälp för att överleva.

På senare tid har hjälporganisationerna fört en kamp mot klockan för att försöka få ut så mycket hjälp som möjligt till de nödställda innan de pågående regnen svämmar över flodbankerna och gör det nästintill omöjligt för tunga lastbilar att ta sig fram på de få och dåliga vägarna.

Fransk militär hjälper nu till med att flyga in mat, och hjälporganisationerna delar ut presenningar så att internflyktingarna kan skydda sina enkla hyddor mot regnet.

Men för många är detta alltför lite, alltför sent.

En färsk undersökning gjord av Läkare utan gränser visar att bland internflyktingarna är 40 procent av barnen under fem års ålder akut undernärda. De värsta fallen, som Mahamat, läggs in på det provisoriska fältsjukhus, ett vitt tält, som upprättats. För vissa är det dock för sent _ ett spädbarn som togs in på sjukhuset dog inom en timme.

Några kilometer från Habile, i Koubigoulägret finns 3|000 nyanlända. Hawai Issa är en av dem. Hon kom för fyra veckor sedan med sina nio barn. Allt familjen ätit sedan ankomsten är en tunn, vattnig gröt.

Hennes familj har fått mathjälp en gång sedan flykten från hembyn åtta månader tidigare.

TT

Mer läsning

Annons