Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kammarrätten fastställer oftast tvångsomhändertaganden

Bara i år har kammarrätten tagit upp 79 fall då någon, oftast en förälder, överklagat Falu tingsrätts beslut om att låta en kommun tvångsomhänderta ett barn. Att beslutet ändras är dock ovanligt. I normalfallet fastställer kammarrätten tingsrättens beslut.

Annons

Förra året placerades totalt 859 barn enligt SoL, Socialtjänstlagen, och LVU, Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, i Dalarna. 210 barn berördes av insatser enligt LVU, det vill säga tvångsmässiga åtgärder.

När små barn omhändertas är skälet vanligen problem i hemmiljön, till exempel misshandel eller bristande omsorg. Vårdnadshavaren har alltid rätt att överklaga ett tvångsomhändertagande. Det hör dock till ovanligheterna att kammarrätten ändrar tingsrättens beslut. I 27 LVU-ärenden från Dalarna var det privatpersoner som överklagat i alla fall utom ett. Och såvida inte ärendet avskrevs, fastställdes tingsrättens beslut. Det händer att kommuner överklagar, då de fått nej på en begäran att omhänderta. Även då tycks regeln vara kammarrätten går på tingsrättens linje.

Mer läsning

Annons