Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kammarrätten avgör om utbrändhet är arbetsskada

Annons

"Situationen är densamma för många lärare", skrev försäkringskassans läkare i sitt svar till länsrätten.

Men länsrätten valde kvinnans sida och godkände utbrändheten som arbetsskada i slutet av september. Ett beslut som försäkringskassan nu överklagat till kammarrätten.

Det var för ett par år sedan som Faluläraren anmälde att hon drabbats av en arbetsskada i form av utbrändhet. Orsaken var att hennes arbetssituation förändrats. Undervisningstiden för lärarens huvudämne drogs ner och hon fick ta på sig andra uppgifter för att få full tjänstgöringstid.

Merarbetet bidrog till att kvinnan först sjukskrevs och sedan förtidspensionerades.

Eftersom försäkringskassan inte beviljade läraren livränta gick hon till länsrätten som fann att jobbet med stor sannolikhet lett till utmattningssyndrom.

Länsrättens dom gäller från och med september 2002 och ersättningen täcker all inkomstminskning till följd av skadan, även retroaktivt.

Försäkringskassan anser att länsrätten har fel eftersom kvinnans situation inte är unik. Många anställda inom skolan har tvingats till omställningar i och med den nya läroplanen. Kassan menar också att lagen om arbetsskadeförsäkring, LAF, gör undantag för psykiska besvär som orsakats av omorganiseringar och liknande.

Nu väntar både kvinnan och försäkringskassan på kammarrätten beslut.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons