Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kammarrätten avgör om äldre kvinna får bo hemma

Annons

Socialförvaltningen i Mora har överklagat den länsrättsdom från 27 juli, som gav en äldre kvinna rätt till hemtjänst.
Kammarrätten beslutade under tisdagen om inhibition, att kvinnan inte ges rätt till hemtjänst fram till dess kammarrätten slutgiltigt avgjort målet.
Kvinnan hade tidigare blivit deprimerad i sitt hem och flyttade till ett särskilt boende i september. Hon mådde ännu sämre där och ville återvända till sitt hem. Då sa kommunen nej till hemtjänst.
Länsrätten gav kvinnan rätt till hjälp i hemmet, men kommunen har nu överklagat domen till kammarrätten.
I bakgrunden till överklagandet beskrivs hur kvinnan och hennes anhöriga, innan kvinnans flytt till det särskilda boendet, inte tyckte att hemtjänstens insatser var nog för att tillgodose kvinnans behov. På det särskilda boendet finns utbildad personal tillgänglig dygnet runt, och bättre möjligheter att tillgodose kvinnans behov, anser socialförvaltningen. Socialnämnden bedömer det som orealistiskt att kvinnan ska kunna ”tillförsäkras en skälig levnadsnivå”, i enlighet med socialtjänstlagen, om hon flyttar tillbaka till sitt hem.
Länsrätten tog i sin dom fasta på förarbeten till socialtjänstlagen som visar att stödinsatser ska utformas i samförstånd med enskilda hjälpbehövande. Kvinnan vill flytta tillbaka hem eftersom hon vantrivts och fått självmordstankar på det särskilda boendet.

DAN HAVEMOSE

Mer läsning

Annons