Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaminen och vedspis räddare i nöden då strömmen försvann

/
  • – Kaminen är jättebra, säger Margit Hanser. Tack vare den har hon och maken Tage hållit huset varmt medan strömmen varit borta.
  • – Det går inte nöd på oss. Tage och Hans Hanser kunde skratta och ha roligt trots att de inte fick någon ström.
  • Julstjärnan hos Tage och Margith Hanser på Digerberget. Tio minuter över elva i tisdags förmiddag började den lysa igen.

På annandagen fyllde Margith Hanser på Linkällsvägen 79 år. Men det blev ingen födelsedagstårta den här gången. Margith och maken Tage var precis som många andra uppe på Digerberget utan ström. Tio minuter över elva i tisdags förmiddag började julstjärnan i fönstret lysa, då fick de igen strömmen.

Annons

Då Tage och Margit Hanser som bor uppe på Digerberget tittar ut kan de njuta av en fantastisk utsikt över Orsasjön och bergen i fjärran. På annandagens morgon kunde de se att det lyste i Orsa och i Våmhus på andra sidan sjön. Själva fick de lysa upp huset med värmeljus och värmen klarade de med hjälp av en vedkamin.

– Det går ingen nöd på oss, konstaterade Margith och Tage. Då de hörde att det skulle bli storm fyllde de ett par hinkar med vatten vilket visade sig vara bra. Då strömmen försvann fungerade inte pumpen så de fick inget vatten ur kranarna. Men de snålade på det vatten de hade i hinkarna, så då Hasse Hanser som bor i samma område hälsade på i tisdags förmiddag kunde de bjuda honom på kaffe.

Hasse som jobbar på Malungs elnät och kan det här med ström hade också varit utan elektricitet men han drog en sladd till en faster som bodde i närheten och som hade ström till sin gård.

Det gick ingen nöd på Tage och Margith, matlagningen hade de också klarat av.

– Sådan tur att pojken, Mattias, bor på andra sidan vägen, han har en vedspis så jag gick dit och lagade till maten på annandagen, man vill inte leva på mackor och mjölk hur länge som helst, sa Margith.

– I värsta fall får man laga till maten i öppenspisen, det gjorde de förr, sa Tage som mindes hur det var då de fick klara sig med fotogenlampor.

– Då jag var åtta år, 1940, drog de in ström hemma. Margith har inget minne av att de inte hade någon lampa, men vedspisen var enda värmekällan.

– Nu är kaminen jättebra.

I tisdags förmiddag var Margith mest orolig för hur det skulle gå med maten i frysboxen.

– Jag har inte vågat öppna frysen.

Tage tyckte att det var tråkigt att han inte kunnat titta på TV.

– Man får läsa TV-programmet och vara nöjd med det, sa Margith.

– Förr hade man varken TV eller frysbox och det gick bra det också, filosoferade Tage.

Någon hade läst på Fortums hemsida att strömmen skulle komma tillbaka på torsdags eftermiddag. Sent på tisdag kväll hade någon annan hört.

Hasse Hanser som varit ute och sett att det låg träd mot elledningarna längre upp på Digerberget trodde att de nog skulle kunna få tillbaks strömmen under tisdagen. Bara några minuter efteråt började lampan i Tages och Margiths julstjärna i fönstret lysa, Digerbergsborna fick tillbaks strömmen.

Mer läsning

Annons