Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamerabevakning i skogen

Annons

Kommunstyrelsens formella tystnad betyder däremot inte att man är avigt inställd till den kameraövervakning som Skandinaviska vargforskningsprojektet vid Grimsö forskningsstation står bakom.

Ett skäl är att den styrande majoriteten menar att i dagsläget berörs Smedjebackens kommun väldigt lite av rovdjur som vargen. Visserligen visar länsstyrelsens rovdjursinventering i Västmanland att en ung tik från det redan kända Uttersbergsreviret etablerat sig i trakterna mellan Skinnskatteberg och Malingsbo/Kloten.

Men enligt Leif Nilsson och kommunstyrelsens vice ordförande, Ingemar Hellström (s), lär inte någon enstaka kamera inkräkta på människors integritet.

Av rakt motsatt uppfattning är dock centern. I en skriftlig reservation deklarerar Jan Tholerus och Birgitta Bolin att kommunen borde avstyrka forskarnas begäran om att sätta upp övervakningskameror i skogsmark.

Människor måste kunna vistas i skog och mark, utan att känna sig bevakade klargör duon.

Centerpolitikerna hävdar att enda gången som den personliga integriteten får inskränkas är när det gäller enskilt särskilt viktiga frågor, som vid brottsbekämpning.

- Genom att tillåta kameraövervakning för andra ändamål riskerar vi i förlängningen att hamna i ett övervakningssamhälle, varnar Tholerus/Bolin.

Nämnas kan att i exempelvis centerstyrda Rättviks kommun har kommunstyrelsen sagt ja till kamerorna. Kommunalrådet Inge Östlund (c) signalerar dock att politiskt sett är man emot hela projektet. Men någon laglig rätt att säga nej har inte en kommun.

Därför lät man istället kommunchefen Olle Nilsson lämna Rättviks yttrande till länsstyrelsen.

Fotnot: Syftet med kameraövervakningen vid vargslagna kadaver är att få vetenskapliga belägg på vilka djurarter som gynnas av en vargetablering. Projektet ska pågå i fyra år.

Mer läsning

Annons