Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalle Anka får färre att ringa 112-samtal

Antalet 112-samtal till SOS Alarm minska på julafton mellan klockan 15 och 16.
Anledning? Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul.

Annons

Även i år väntar en kraftig nedgång på larmsamtal under den timme Kalle Anka dominerar på julafton.

Förra året minskade samtalen med 16 procent jämfört med de tre närmaste timmarna före och efter.– Kalle Anka-effekten är välkänd för våra operatörer, som märker att hela Sverige lugnar ner sig en stund, säger Helena Söderblom, presschef vid SOS Alarm, i ett pressmeddelande.– Betydligt färre människor är ute och rör sig på gator och torg eller är på väg någonstans i bil. Det ger ett tillfälligt avtryck i antalet olyckor och andra akuta händelser, vilket gör att färre ringer 112 under just den timmen, säger Helena Söderblom.

Kalle Anka-effekten visar hur stor påverkan agerande och livsmönster har på exempelvis antalet olyckor och våldsbrott i samhället.

– Genom att sänka tempot kan vi se till att fler får en riktigt god jul utan akuta händelser. Men om en nödsituation uppstår – tveka inte att ringa 112, hjälpen är bara ett samtal bort, säger Helena Söderblom.

FAKTA: Kalle Anka-timmen

Minskning av 112-samtal fem år bakåt mellan klockan 15 och 16 jämfört med tre timmar före och efter:2011: 20 procent.2012: 23 procent.2013: 26 procent.2014: 20 procent.2015: 16 procent.Källa: SOS Alarm

Mer läsning

Annons