Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalldusch i Norsbro

Annons

- Det var via ett nyhetsinslag på tv:n nu i höstas som vi fick veta om arseniken, berättar Sören Lundh.

Han såg omgående till att det lämnades in ett vattenprov. Analyssvaret kom som en smärre chock.

Arsenikhalten på deras dricksvatten låg på 140 mikrogram per liter vatten. Gällande gränsvärde är tio mikrogram arsenik per liter vatten. Att dricka av vattnet från den borrade brunnen är förstås inte att tänka på längre. Tur i all bedrövelse är att den gamla brunnen finns kvar på gården och har friskt och gott vatten.

Ledningen togs visserligen bort när den nya brunnen togs i bruk. Men det sattes dit en handpump och dricksvattnet tas numera in i dunkar.

- I elva år pimplade vi vattnet från den borrade brunnen. För vår egen del spelar det väl ingen roll, vi är ju gamla.

- Men barnbarnen, tillägger Sören med oro i rösten, den yngsta har i stort sett druckit vattnet i hela sitt liv.

De har glatt sig åt att barnbarnen ofta varit hos dem. Nu upplevs de täta besöken snarast som att man satt hälsan på spel för såväl barn som barnbarn.

Att myndigheterna i omgångar sedan mitten på 1980-talet tagit vattenprover och konstaterat att det finns arsenik i brunnar som ligger längs ett stråk av nedlagda sulfidmalmsgruvor, men inte informerat eller beordrat mer omfattande provtagningar gör förstås inte humöret bättre.

Orsaken till att Sören och Rut valde att borra efter vatten var att den grävda brunnen inte täckte behoven. Deras sjötomt gjorde visserligen att de funderade på att lösa problemet med två ledningar, sjövatten till tvätt, disk och toa och dricksvattnet från den grävda brunnen.

Men det kändes ändå mycket enklare och smidigare att säkra vattentillgången från en och samma brunn.

Även om de med facit i hand kanske skulle kunna ångra sitt beslut är det ändå bitterheten över myndigheternas tystnad som dominerar.

- Samtidigt är det så att hade vi inte hört om det här på nyheterna hade vi fortsatt att dricka vattnet, konstaterar Sören.

Någon reningsanläggning tänker han inte satsa på.

- Det finns inget reningsfilter som renar till 100 procent. Jag har kollat och de som finns på marknaden är inte bara dyra utan lovar en reningsgrad på bara 60 till 90 procent.

Därför väljer de en variant på den lösning som de funderade på för elva år sedan - att leda dricksvattnet från den gamla grävda brunnen till en särskild tappkran och låta den borrade brunnens vatten täcka resten av behoven.

- Andra husägare som funderar på att borra bör nog tänka sig för innan de sätter igång och ta reda på om det finns risker för vattenkvalitén.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons