Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kajen - Leksands glömda stadsrum

Annons

Planer finns att bygga lägenheter vid kajen i Leksand. Lägenheterna är tänkta att ligga nära älvvattnet och på så vis skapa ett attraktivt boende. Risken finns att kajenområdet blir en exklusiv plats där allmänheten avstängs och näringar förbjuds. Hela båtlivet kan komma att navigeras om där den för Leksand så kulturhistoriskt och näringsintressanta ångbåtstrafiken helt kan komma att upphöra och självdö. Detta får inte ske.

Beslutsfattare och byggherrar måste tänka om och öppna sina sinnen för Leksands historia och näringsliv. Bygger man bara lägenheter och struntar i resten av älven är risken stor att man tappar kajen som skulle kunna blomstra året om och skapa både sysselsättning och ett offentligt uterum som Leksand saknar i dag.

Det är ett holistiskt och långsiktigt perspektiv som måste fram, inte förhastade beslut som man kommer att få ångra.

Med en kanal söderut skulle Leksand kunna få en turism och en etablering som man i dag bara kan drömma om. Kajen är också en av de få insjöhamnarna som finns kvar.

Beslutsfattare och byggherrar har inte rätt att ta ifrån Leksandsborna och turisterna den plats som bäst speglar Leksand: Nämligen kajen. Det är som om man har glömt eller bortträngt att kajen var en allmänning där bio, badhus, hotell, smedjor och andra industrier samsades i generationer.

Tar man inte ett krafttag och återskapar denna puls, som kommunen så väl skulle behöva, är risken stor att Leksands attraktionskraft kommer att sjunka som en sten. Tack vare den så efterlängtade strandpromenaden Solvändan vid Österdalälven har Lugnetområdet bundits ihop med vattnet. Från Orsanbadet, den japanska parken, Hildasholm, Leksands kyrka, Sammilsdal, Kulturhuset, Udden, Restaurang Skutan och Gustaf Wasa är det nu liv och rörelse. Skulle man ytterligare satsa på kajen med olika näringar och organisationer och förlänga Solvändan söderut, skulle kajen bli ett nav där nya året-runt-näringar kunde se dagens ljus. För när den korta sommaren går i ide stängs Skutan och sjötrafiken tystnar. Kajen blir då en öde plats igen och vi måste tyvärr genomlida Leksands marknad och ankrace. Kajen är värd ett bättre öde. Leksand måste ta ett helhetsgrepp och återskapa kajen innan det är för sent.

Främsta ansvaret ligger för närvarande hos byggherrar, entreprenader och andra beslutsfattare. Men kommunen är inte en abstrakt klubb för vissa utvalda, även om det verkar så ibland. Kommunen är dess medborgare (och dess vatten), och alla som tror på dess framtid. Därför fatta pennan och skriv. Hur skulle du vilja forma kajen?

Skulle inte du i framtiden vilja höra ångvisslorna från de gamla båtarna, äta något gott ackompanjerad av vågskvalpet, titta in ett museum som berättar om Leksands flottning och industrihistoria, ta en kopp kaffe på ett café, lyssna på en konsert eller bara strosa runt på en förlängd Solvända medan en kyrkbåt glider snyggt förbi.

Kajen måste återupprättas som ett offentligt rum och inte förvandlas till en exklusiv balkong för några få.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons