Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kais Mora pressades – världsmästarna avgjorde

Damernas SSL återupptogs igen efter VM. För Kais Moras del så blev det en tuff hemmamatch mot Jönköping där man till sist lyckades knipa alla tre poängen. Det efter att guldkaptenen från VM, Anna Wijk, avgjorde med drygt fem minuter kvar.

Annons
Kais Mora–spelarna jublar efter att ha gjort matchens första mål.

Inför lördagens match i Unihoc arena hyllades Anna Wijk och Malin Andréason av hemmapubliken. Det efter att de var med och bärgade Sveriges femte raka VM–guld förra helgen.

När spelet kom igång var det bra fart på grejerna och framförallt var det åttondeplacerade Jönköping som kändes heta. Men de saknade effektiviteten framåt.

Det gjorde däremot inte hemmalaget Kais Mora när lagets förstakedja slog till efter dryga fem minuter. Malin Andréason hittade fram till comebackande Amanda Wall som gjorde ledningsmålet på backhand.

Jönköping fortsatte att skapa chanser, men Amanda Hill i Kais–kassen, som för övrigt fyllde 23 år, stoppade samtliga skott.

Istället kunde hemmalagets giftiga förstalina göra ett mål till innan den första perioden var över. Anna Wijk hittade fram till Malin Andréason som missade första försöker, men sedan vände runt och satte bollen med en backhandknack.

– Vi hade kunnat stänka in några bollar på de målchanserna vi skapar ändå. De också. Det var ju så. Båda lagen skapade hela tiden, säger Kais tränare Noél Alm Johansson.

I den andra perioden verkade som att Kais var på väg att koppla ett grepp om händelserna. Men då var rollerna ombytta och hemmalaget saknade effektiviteten att överlista Sofia Blixt i JIK–kassen, medan ett vilt kämpande Jönköping lyckades utnyttja ett friläge och såg till att reducera genom Sofie Claesson.

Det gav gästerna än mer energi och när Kais hade en avvaktande utvisning skapade JIK ett bra anfall som slutade med ett ribbskott.

I det efterföljande powerplayet kom man i princip lika nära, men då var Amanda Hills stolpe i vägen.

Även Kais fick sedan en chans i numerärt överläge, men där lyckades man inte skapa någon större farlighet.

Därefter fortsatte lagen att byta chanser ända fram till periodsignalen ljöd igen.

– De gör det bra och följer sin spelplan, samtidigt som vi inte riktigt är där som vi vill. Vi visste ju om det och försökte gnugga ändå. Det gör vi ju bra, säger Alm Johansson.

I den tredje perioden fortsatte målchanserna att hagla, men de båda målvakterna hade bestämt sig för att spika igen. Amanda Hill och Sofia Blixt stod för flera spektakulära räddningar var.

Det krävdes ordentligt med trafik och skymda ögon för målvakten för att det skulle bli mål. Och det var Amanda Hills ögon som skymdes. Skottet från Ellen Svensson sköts en bra bit ifrån mål, men lyckades ändå leta sig förbi samtliga spelare och hitta nät efter drygt elva minuter.

Men tre minuter senare lyckades till sist Kais Moras förstakedja snickra ihop det mönsteranfall man letat efter hela matchen. Ett väggspel mellan My Kippilä och Anna Wijk ledde till att den sistnämnda kunde återge hemmalaget ledningen.

Med tre minuter kvar plockade bortalaget målvakten i jakten på en kvittering.

Men när My Kippilä grävde loss bollen och hittade landsmaninnan Mira Wickman som kom ensam mot det tomma målet, kunde Kais Mora säkra segern.

Även Malin Andréason hann fylla på med ett mål i tom kasse och fastställde därmed slutresultatet 5–2.

– Det är ju en av de här tuffa matcherna som vi gör efter ett VM. Det brukar alltid vara så här. Att det blir en krigarmatch. Det syns väl lite grann att vi inte är där riktigt.

Vinsten innebär att Kais hänger på serieledande Pixbo. Mora ligger fortsatt på platsen bakom med två poäng färre.

Nu är exakt halva serien spelad och dessutom väntar ett uppehåll för de båda lagen till i början av januari när serien återupptas igen.

– Jag tycker att vi har gjort det ganska bra ändå. Vi har några resultat och prestationer som vi önskar mera. Men annars tycker jag att det är en ganska bra höst.

– Det blir en vecka eller så som vi är lite lediga från varandra. Det är viktigt att de får ladda batterierna med nära och kära nu.

Matchfakta

Kais Mora IF–Jönköpings IK 5–2 (2–0, 0–1, 3–1)

Första perioden: 1–0 (5.17) Amanda Wall (Malin Andréason) 2–0 (17.31) Malin Andréason (Anna Wijk)

Andra perioden: 2–1 (5.18) Sofie Claesson (Micaela Lundmark)

Tredje perioden: 2–2 (11.07) Ellen Svensson (Gabriella Strandberg) 3–2 (14.17) Anna Wijk (My Kippilä) 4–2 (17.55) Mira Wickman (My Kippilä, i tom målbur) 5–2 (19.48) Malin Andréason (Mira Wickman, spel i fem mot fyra, mål i tom målbur)

Skott: 31–18 (9–7, 9–4, 13–7)

Utvisningar, Kais: 1x2 JIK: 2x2

Domare: Jörgen Andersson och Daniel Dufvenberg.

Publik: 175

Mer läsning

Annons