Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaffe skyddar äldre kvinnors minne

Annons

Minst tre koppar kaffe om dagen skyddar minnet hos äldre kvinnor. Av någon anledning ger samma mängd kaffe inte motsvarande effekt hos män, visar en ny studie.

Det är koffeinet i kaffet, och även i te, som har den positiva effekten. Forskare vid franska institutet för medicinsk forskning publicerar de nya rönen i tidskriften Neurology.

Runt 7|000 kvinnor och män följdes under fyra år. Forskarna kartlade deras levnadsvanor, framför allt deras dagliga kaffe- och tekonsumtion.

De fann att kvinnor från 65 år och uppåt som fick i sig koffein motsvarande tre koppar kaffe eller te inte tappade lika mycket minneskapacitet som de kvinnor som drack högst en kopp om dagen.

De bevarade framför allt sina verbala men även visuella minnen bättre under de fyra år som studien pågick, jämfört med kvinnor som bara drack en kopp om dagen.

Koffeinet skyddade också minnet bättre ju äldre kvinnorna blev. 65-åringar löpte 30 procents mindre risk att förlora minnet medan risken minskade med 70 procent hos kvinnor som uppnått 80 års ålder.

Studier på möss antyder att koffein kan blockera uppbyggnaden av de proteiner som orsakar försämrat minne. Men de franska forskarna kan inte förklara varför det bara är kvinnor som vinner på kaffeinintaget.

TT

Mer läsning

Annons