Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kafélivet kartläggs

Annons

Uppgifterna är hämtade från den forskning om Hedemoras kaféer och hembagerier under 1900-talet som utförs i en studiecirkel i SPF:s regi. Till hösten ska det resultera i en skrift liknande den som studiecirkeln tidigare gett ut, som hette Affärslivet i Hedemora, och som sålts i 660 exemplar.

- Vi har gått igenom handelsregistret på länsstyrelsen för att få information. Men vi vill inte att skriften ska bli en ägarlängd, vi vill höra folks minnen från de gamla kaféerna, säger Harriet Alander som leder studierna.

Åkerbloms café var för de fina damerna. I studiecirkelns material berättar en kvinna vilken fin inredning där var och om den trygga doften av nybakt bröd. Utanför, på Stora Torget, brukade farbror Åkerblom sitta, oftast klädd i en fin, broderad väst med klockkedja.

Café 47:an var känt för sitt goda bröd och för att det en period var hästhandel på gården. Kaféet lades ned flera gånger och återuppstod i olika lokaler, men alltid på Gussarvsgatan.

Om Wienerkonditoriet berättar ett par kvinnor att de ofta delade på en Loranga och beställde in goda 22-öresbitar med mandel och choklad. De kunde sitta med sina kavaljerer i små, romantiska bås med röda plyschsoffor.

Om du läsare exempelvis har varit gäst på Celanders konditori på Långgatan, eller druckit kaffe på Hörncaféet på Åsgatan, eller lyssnat till ägarens fiolspel på Blå lyktan vid Stora torget, så vill Harriet Alander och Kerstin Karlsson från studiecirkeln gärna komma i kontakt med dig.

- Vi vill göra nytta och teckna ned Hedemorabornas berättelser om alla kaféer och hembagerier från förr, säger de.

Harriet Alander och Kerstin Karlsson nås på telefonnumren 143 74 respektive 134 41. E-post: hedemora@sv.se.

JOHAN SEGER

Mer läsning

Annons