Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kabelorder bekräftar genombrott

Annons

Kabeln ska ersätta de befintliga gaskraftsturbiner som i dag står för kraftförsörjningen av Abu Safah, ett av Saudi Aramcos oljeplattformssystem.

Jan Johansson vid ABB Power Systems i Ludvika har nyligen föreläst i Huston om ABB:s kabelteknologi. Jan Johansson bedömer att det var Trollprojektet som gjorde att världens olje- och gasindustri fått upp ögonen för HVDC och kabelteknologin.

Det är Bob Nimocks vid utvecklingsbolaget Zeus Development Corporation som fått de amerikanska oljejättarnas uppdrag att hitta teknologier så att man i en framtid slipper fackla naturgas vid oljeutvinning. I dag eldas motsvarade flera tusen megawatt el rakt upp i atmosfären.

Olje- och gasfyndigheterna skiljer sig markant världen över, i Nordsjön diskuteras elkablar från land för att ersätta fackling och strömförsörja plattformarna.

I Mexikanska bukten är situationen annorlunda, där facklas i princip all gas vid oljeutvinningen och där är tanken att ta hand om gasen på plattformen i en eller annan form. I princip tillåts inga nya plattformar annat än där facklingsproblemet blir löst, så där diskuteras ett elkabelsystem med bredband.

Så via Zeus pågår nu en utvärdering av alla tillgängliga teknologier från nya typer av gasturbiner till små växelströmskablar, HVDC Light, stora likströmskablar, gigantiska så kallade LNG-anläggningar till havs för att omvandla gas till vätska för båttransport.

Bara HVDC-marknaden i Nordsjön bedöms till storleksordningen 20 miljarder kronor och Nordsjön är bara en del av världen där olja och gas utvinns långt ut till havs.

ABB tar den nya utmaningen på stort allvar och flera utöver Jan Johansson som är HVDC-säljare på amerikamarknaden deltar med sitt kunnande.

Även om den nya marknaden är jungfrulig så finns den och växer. Till skillnad från många andra elprojekt så har kunderna inom oljesektorn pengar.

Svenska Stal-Laval (fd Alstom Power) har en annan teknologi som utvecklas långsiktigt tillsammans med Norsk Hydro med EU-stöd. Alstom ska utveckla en koldioxidfri gasturbin där koldioxid och vatten ska separeras och som ska bli ett alternativ på oljeplattformarna.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons