Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jusjtjenko hotar med snabbt nyval

Annons

Inte heller på torsdagen lyckades det ukrainska parlamentet komma överens om villkoren för ett nyval. President Viktor Jusjtjenko hotade att hålla nyval redan i sommar och inte den 30 september som avtalat.

I söndags kom Jusjtjenko överens med sin rival premiärminister Viktor Janukovytj om att nyval ska hållas den 30 september.

Parlamentet, där Janukovytj har starkast stöd, kunde inte heller på torsdagen enas om villkor och sade att det nog behövde även fredagen för att behandla förslagen.

När parlamentet i onsdags inte lyckades enas om villkoren för ett nyval förlängde Jusjtjenko tidsfristen till midnatt på torsdagen. Om de nödvändiga lagarna inte går igenom har Jusjtjenko hotat med att hans allierade kommer att lämna sina platser i parlamentet. Då skulle val automatiskt hållas inom 60 dagar enligt en bestämmelse i författningen, sade Jusjtjenko.

Vjatjeslav Kyrylenko från Jusjtjenkos parti Vårt Ukraina bekräftade att de 168 ledamöter som stöder presidenten är redo att avsäga sig sina platser.

Det som Jusjtjenko vill att parlamentet ska godkänna är förslag om lagförändringar och valfinansiering.

På torsdagen hann parlamentet godkänna en rad ändringar av handelsreglerna för att underlätta Ukrainas inträde i Världshandelsorganisationen WTO, vilket också ingick i söndagens krisuppgörelse. Behandlingen av valfinansieringen sköts däremot upp till fredagen.

Den nuvarande krisen i Ukraina bröt ut den 2 april när Janukovytj struntade i en order från Jusjtjenko att upplösa parlamentet och utlysa nyval. Presidenten ville förhindra vad han kallade en kupp av premiärministerns allierade.

TT

Mer läsning

Annons