Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jurister gripna i Vietnam

Annons

Två oppositionella jurister, varav en fått ett pris av Human Rights Watch, har gripits i Vietnam för att ha "fört propaganda" mot landets kommunistiska regering.

Det förbjudna Folkets demokratiska parti tillkännagav på onsdagen att de båda juristerna fängslats och troligen kommer att få sitta i tre-fyra månader medan polisen utreder anklagelserna mot dem.

Vietnams officiella nyhetsbyrå rapporterar att de två, Nguyen Van Dai och le Thi Cong Nhan, arresterades i Hanoi i tisdags.

Deras advokatkontor och hem söktes igenom och där hittade polisen dokument "innehållande missvisande information om situationen i landet" och "information om etablerandet och tillkännagivandet av reaktionära organisationer".

I februari var Dai en av åtta vietnameser som fick en utmärkelse av den USA-baserade rörelsen Human Rights Watch. Personer från 22 länder fick det årliga Hellman/Hammett-priset, "som belönar mod under politisk förföljelse".

Dai har grundat den förbjudna Kommittén för mänskliga rättigheter i Vietnam.

De oppositionella i Vietnam har anhängare i USA och Australien som använder internet för att kräva ett flerpartisystem och större yttrandefrihet.

Trots viss ekonomisk liberalisering styrs Vietnam fortfarande av Kommunistpartiet, som är det enda tillåtna partiet.

TT

Mer läsning

Annons