Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juristen talade om sin roll i dopningshärvan

/
  • Åklagare Kim Andrews vid internationella åklagarkammaren i Stockholm förberedde åtalet mot huvudmannen och de 22 medåtalade från maj 2012 fram till mitten av mars i år.

Han gick med i nätverket för att tjäna ihop till en skuld och för att det var svåra tider. Samtidigt såg han kontakterna inom den illegala verksamheten som en framtidsinvestering i yrket som advokat.
Så lät det när den utpekade huvudmannen i drog- och dopningshärvan talade inför Stockholms tingsrätt.

Annons

Iklädd grön jumper och beige byxor kunde han välartikulerat bemöta alla frågor.

Den 36-årige juristen krävs på 18,5 miljoner kronor som åklagaren menar att han tjänat på verksamheten.

Han har flitiigt poserat på vimmelbilder från Stureplan och kört omkring i en röd Ferrari.

Men enligt rör sig förtjänsten om en miljon kronor.

36-åringens förklaring går tillbaka till 1995, när han börjar importera bilar från Tyskland, men inte vet vilka skatter som ska betalas in i Sverige, vilket leder till att han 2002 döms för bland annat grovt skattebrott.

I fängelset påbörjas juridikstudierna, och de bekantskaper han gjorde där såg han som framtida klienter i sitt advokatyrke.

År 2005, i sluttampen för fängelsestraffet, kom han på anstalten i kontakt med organisationen som redan sysslade med nätförsäljning av illegala preparat.

– Strukturen fanns och de tre olika hemsidorna fanns långt innan jag kom in i gruppen. Jag blev gruppens jurist och försökte vårda kontakterna, säger 36-åringen och menar att han inte hade någon övrig insyn i verksamheten.

Sammanlagt behövde han 10 miljoner kronor för att betala av en momsskuld på 3 miljoner kronor.

– Det var finanskris 2008 och svårt att göra affärer. Jag såg en möjlighet att få in pengar. Alla pengar som kom in Jag hade en skuld och hade inte möjlighet att behålla min lön. Till slut köpte jag in mig på kredit som delägare på en av verksamheterna.

– Jag motiverade det för mig själv med att det var lägre straffsats än för skattebrott.

Han erkände sig skyldig till dopningsbrott när rättegången började redan 5 april, och nekar till de narkotikarelaterade brottsanklagelserna.

Han nekar all slags inblandning i nätbutiken som sålde narkotikaklassade läkemedel, och förklarar att han lät bli på grund av det högra straffvärdet.

– Hur skulle rättsliga myndigheter se skillnad? Hur hade du tänkt?, undrade åklagare Kim Andrews.

– Det hade jag inte tänkt på, sa 36-åringen.

Utdrag ur mailkonversationerna som tullkriminalens spaningsarbete resulterat vittnar enligt åklagaren om att 36-åringen använt sig av aliaset Ck.

Mail som rör narkotikadelen skickade från adresser som använts för att beställa varor till hans hemadress.

– Jag förnekar inte att jag använt mig av aliaset Ck, men det är det flera andra i organisationen som gjort också, menade 36-åringen..

Mer läsning

Annons