Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juntamän kan ställas inför rätta

Annons

Argentinas högsta domstol har upphävt ett beslut om att benåda fyra juntamän. HD-beslutet öppnar vägen för att åtala flera juntaledare som hittills undgått rättvisan.

Fredagens domslut gäller den pensionerade generalen Santiago Omar Riveros, 83 år, och fyra andra. Riveros, som var chef för Militärinstituten 1975_1978, har anklagats för mord och tortyr under juntan som styrde Argentina 1976_1983.

Domstolen fann att det stred mot författningen att benåda dem; brottsanklagelserna mot dem handlade bland annat om mord och kidnappningar.

Det var dåvarande presidenten Carlos Menem som fattade nådebesluten 1989, genom dekret.

Militärjuntans ledare Jorge Videla och Emilio Massera hörde till de många som genom dekreten från Menem slapp avtjäna sina straff. De hade 1985 dömts till livstids fängelse i rättsprocesser som kallades Argentinas Nürnbergrättegångar, i en jämförelse med uppgörelserna som följde på Nazitysklands fall.

Videla och Massera är 81 år i dag. De greps igen i slutet av 90-talet när man utredde kidnappningar av spädbarn som juntan låtit göra: dessa brott omfattades inte av nådebesluten. Massera släpptes ändå 2005, då det hette att hans hälsa var klen.

Riveros greps 2000, också han under utredningen av barnaroven.

TT

Mer läsning

Annons