Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julstrul för stygga barn

Annons


Det tisslas och tasslas bland dalatomtarna. En sak är säker: I år tänker de inte nöja sig med att belöna alla snälla barn. Tomtarna har nämligen fått nog. Så alla stygga barn kan vänta sig en hel del strul.

Tomtarna är allvarligt bekymrade över tillståndet bland människorna. "Tänk om människovarelserna kunde ta lite lärdom av ekorrarna. Ekorr-honorna brukar ju kasta ut de hannar som blir för besvärliga ur boet", som en gammaltomte uttryckte saken, när han vart upprymd efter glöggen på luciadagens morgon.

För visst finns det en och annan besvärlig hon-människa också, men de flesta som ställer till det är trots allt en speciell typ av hannar, lite äldre exemplar, som tror att de vet bättre än alla andra.

En av dem som dalatomterna verkligen tänker ge sig på är han som kallas för näringsminister, Björn Rosengren alltså.

Han har lovat och lovat som den värste värmlänning, men hållit betydligt sämre: Hjälpen som Falun skulle få när regementet las ner, vägpengar och så vidare. Hans syndaregister är långt.

Så han får inte bli förvånad om glöggen hamnar på bästa kostymen, julgröten bränns vid och julgranen välter.

En hel grupp människohannar som tomtarna "har ett gott öga till" finns inom Stora Enso. Ett tag funderade tomtarna på att skicka en delegation till London, men så kom en liten tomteflicka som har bra hand med datorer på att man kunde ställa förtret i cyberrymden för dem i London i stället. Billigare och effektivare!

Skogsledningen i Falun får nog räkna med strul hemma. Sänkta priser på massaved och behandlingen av sågverken med mera gör bara trollen glada. Trollen trivs ju i ovårdad skog och sådan blir ju följden när skogsägarna tvingas slumpa bort sitt stormfällda virke.

Apropå trollen så är tomtesamhället numera övertygat om att de blivit ekonomernas hjälpredor. Sådan oreda som det är i prognoserna nuförtiden måste trollen helt enkelt ha ett finger med i spelet.

Någon form av strul under julen får också Skyways ledning räkna med, så som de burit sig åt, inte minst i Mora.

Mora-kommunalrådet Gunnel Söderberg kan nog räkna med några riktiga smällkyssar i kväll. Tomtarna tycker nämligen att hon skött hela flyghistorien riktigt bra. Gunnel Söderbergs medhjälpare får säkert också uppleva något bra.

Ledningarna för de stora handelskedjorna får däremot räkna med förtret. Deras nya giv att sätta sig på handlarna och göra livet surt för dem med sin centralstyrning kommer att få följder.

Här har tomtarna dessutom ett eget intresse. De behöver självständiga, duktiga handlare för att få ut vettiga julklappar till folk.

De multinationella stortomtarnas prylar faller ingen äkta dalatomte på läppen. Julklappar ska vara personliga och lokala, det är tomtarnas bestämda åsikt.

Dessutom trycker gårdstomtarna på. De vet ju hur väl dalabönderna sköter sina jobb.

Men hur mycket de än försöker underlätta för bönderna, så hjälper det ju inte när det hamnar allt mer skinka och korv som kommer gud-vet-varifrån i butikshyllorna, även mot handlarnas vilja.

Som sagt: I år tänker tomtarna ge igen genom att strula till julen för alla som inte sköter sig. Så om bilnycklarna plötsligt försvunnit bland det kastade julklappspappret, om du sätter en ordentlig rova utan att det finns någon isfläck som orsak eller det händer dig något annat förtretligt; var så säker, du har fått igen för gammal ost av en tomte.
ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons