Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julklapp ska ingå i socialbidraget

Annons

Barn som lever i familjer med socialbidrag ska också kunna följa med på skolutflykt eller få en julklapp, tycker Socialstyrelsen som vill ta större hänsyn till barnens behov.

Över huvud taget bör riksnormen för socialbidrag anpassas så att det går att köpa näringsriktig mat och miljövänliga varor, anser myndigheten som utrett normen på uppdrag av regeringen.

Vilka varor man ska kunna ha rätt att köpa utifrån de principerna ska vara en fråga för Socialstyrelsen som tillsammans med andra myndigheter, och kanske forskare, får ta fram ett underlag.

Socialstyrelsen bör få besluta om hur hög normen ska vara, men principen för normen ska bestämmas av regering och riksdag.

Vissa poster bör också i fortsättningen ligga utanför riksnormen. Till exempel varierar boendekostnader, elkostnader, kostnaden för busskort och försäkringar stort.

Socialstyrelsen föreslår också att en särskild post som gäller kostnader för barns behov införs, utanför riksnormen.

Det kan handla om julklappar, presenter i samband med att den muslimska fastemånaden avslutas, skolutflykter som kostar pengar och andra utgifter som är viktiga för att barn ska kunna leva som andra barn.

Det bästa är dock om det mesta ingår i schablonen. Då slipper socialsekreteraren sitta och räkna ören och kan koncentrera sig på att hjälpa bidragstagaren att komma ur bidragsberoendet, och den enskilde får en större möjlighet att prioritera vad man vill lägga pengarna på, konstaterar Karin Mossler.

Socialstyrelsen ger sig inte på att föreslå en höjning av riksnormen.

Förklaringen ligger i att socialbidraget ska täcka baskonsumtionen. Andra hushåll som fått det bättre kanske väljer att lägga pengar på en semesterresa eller dyrare möbler och det ingår inte i normen.

TT

Mer läsning

Annons